Udeležence parade je pričakala množica žaljivih napisov in sovražnih ljudi. Foto: hrt.hr
Udeležence parade je pričakala množica žaljivih napisov in sovražnih ljudi. Foto: hrt.hr
Parade v Rimu se je kot posebna gostja udeležila tudi ameriška pop zvezdnica in znana zagovornica pravic istospolno usmerjenih, Lady Gaga. Foto: Reuters
Krvava parada ponosa v Splitu

Po poročanju Jutarnjega lista je ranjenih še več ljudi, med njimi tudi snemalec RTL-a, ki ga je v glavo zadel kamen, fotoreporter 24sata in novinar hrvaške tiskovne agencije Hina.

"Policija in država nista zagotovili naše pravice do javnega zbiranja. To je hujši polom, kot je bil tisti v Beogradu ali Zagrebu. Zato prekinjamo parado in tako pač ne moremo v EU," je izjavila predsednica predstavnica lezbičnega društva Kontra Sanja Juras.
"Po zadnjih informacijah čakamo, da se ta situacija razčisti, nato pa nas bo policija razvozila v maricah," pa je za Nova TV povedala Mirjana Kučer iz Udruge Domine, enega izmed organizatorjev parade. Kučerjeva je ob tem prav tako izrekla vrsto kritik na račun policije, ki da ni opravila svojega dela tako, kot bi morala.

"Čeprav čakamo na evakuacijo, bomo izpeljali popoldanski del programa. Hočemo enakost. Naše družine morajo imeti enake pravice, pokojninsko zavarovanje in zdravstveno ... Zdaj pa zahtevamo pravico do javnega zbiranja, ker institucije ne opravljajo svoje službe," je še dodala Jurasova in se ob tem zahvalila vsem, ki so pomagali pri pripravi prve parade ponosa v Splitu.

Udeležence napadli s solzivcem
Nemiri so se začeli, ko je okoli 200 udeležencev parade, med njimi tudi goste iz Zagreba, Ljubljane in Beograda, ki jih je varovalo 500 policistov, ob prihodu na promenado na nabrežju Riva pričakalo več protestnikov.
Udeležence parade so verbalno in fizično napadali predvsem pripadniki navijaških skupin. Vzklikali so gesla, kot so "Ubij pedra", "Ubij Srba" in "Cigani, Cigani", nekateri so dvigali roke v fašistični pozdrav, s seboj so imeli bakle, nosili pa so kape, ki prekrivajo obraz, je videti na videoposnetkih, ki jih objavljajo hrvaški mediji.
Povorko so napadli s solzivcem ter jo obmetavali s kamni in večjimi kosi plastike, počilo je tudi nekaj petard. V mestu je ob številnih protestnikih kmalu zavladal pravi kaos -poročevalec hrvaškega radia je dejal, da so bile ulice v središču mesta podobne bojnemu polju.

Nad parado niso bili navdušeni niti številni meščani, ki so dopoldne sedeli v številnih kavarnah na priljubljeni Rivi. Pozdravili so jo zgolj turisti iz tujine, ki so bili presenečeni, da so potrebni tako močni policijski ukrepi za nenasilno parado ponosa.
"Policija se ne bo odzvala, če se bo ob paradi začela zbirati množica. Šele če bodo znaki agresivnega obnašanja, potem se bo policija odzvala," je sicer včeraj najavil načelnik splitsko-dalmatinske policijske uprave Slobodan Marendić.

Foto: V Rimu tisoči na paradi ponosa; gostja Lady Gaga
Medtem pa precej mirneje poteka parada ponosa v Rimu, na kateri se je zbralo na tisoče ljudi, ki italijansko vlado in Vatikan pozivajo, naj homoseksualcem priznata iste pravice kot heteroseksualnim. Gostja na paradi je popzvezdnica Lady Gaga, ki so jo številni katoliški politiki že vnaprej posvarili, naj se vzdrži provokativnih izjav na račun papeža. Lady Gaga, znana zagovornica pravic istospolnih, naj bi udeležence v rimski areni Circus Maximus nagovorila okoli 21. ure, zapela pa naj bi tudi svojo pesem "Born This Way", v kateri govori o različnosti.
Organizatorji pravijo, da želijo s parado opozoriti, da Italija na področju pravic istospolno usmerjenih zaostaja za drugimi evropskimi državami, saj nima zakonov, ki bi kaznovali homofobijo, niti istospolnim ne omogoča registracije njihove zveze. Na dogodku pričakujejo do milijon ljudi, v mestu pa veljajo izredno strogi varnostni ukrepi, saj se policija boji nasilnih nemirov. Rimski župan Gianni Alemanno je v videoposnetku pozdravil udeležence in dejal, da so v mestu dobrodošli. Skupina verujočih, ki so se poimenovali Militia Christi, pa je napovedala protest proti udeležencem parade.

V spodnji galeriji nekaj utrinkov z rimske parade ponosa.

Krvava parada ponosa v Splitu