Kardinal O'Brien, ko je bil še nadškof St. Andrewsa in Edinburga. Foto: EPA
Kardinal O'Brien, ko je bil še nadškof St. Andrewsa in Edinburga. Foto: EPA

O'Brien se je opravičil tudi Katoliški cerkvi in škotskemu ljudstvu. Prejšnji ponedeljek je namreč odstopil z mesta nadškofa St. Andrewsa in Edinburga zaradi obtožb treh zdajšnjih duhovnikov in enega nekdanjega, ki so kardinala javno obtožili neprimernega obnašanja do njih.

Ob odstopu je O'Brien dejal, da ne bo sodeloval v volitvah novega papeža po odstopu Benedikta XVI.

"Želim priznati, da je bilo moje spolno vedenje občasno pod nivojem, ki se pričakuje od mene kot duhovnika, nadškofa in kardinala," je dejal O'Brien. "Tistim, ki sem jih užalil, se opravičujem in jih prosim za odpuščanje. Opravičujem se tudi Katoliški cerkvi in škotskemu ljudstvu," je dejal.

O'Brien je napovedal, da bo preostanek življenja preživel v pokoju in da ne bo sodeloval v javnem življenju Cerkve in Škotske, poroča BBC.

Ko so se v javnosti pojavile obtožbe proti njemu, je O'Brien sicer dejal, da je poiskal pravno pomoč. Trije zdajšnji duhovniki in eden nekdanji so svoje pritožbe v začetku februarja najprej zaupali papeževemu predstavniku v Britaniji, nadškofu Antoniu Menniniju, nanašale pa so se na dogodke v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Nekdanji duhovnik je dejal, da je bil razočaran nad "hladnim neodobravanjem", ki ga je doživel zaradi svoje pritožbe. Z obtožbo pa je šel v javnost le zato, ker se je bal, da bo Cerkev zadevo pometla pod preprogo, je dejal.