V najbolj smrtonosnem napadu na kenijsko cerkev so julija v mestu Garissa pripadniki Šebaba ubili 18 ljudi. Foto: EPA
V najbolj smrtonosnem napadu na kenijsko cerkev so julija v mestu Garissa pripadniki Šebaba ubili 18 ljudi. Foto: EPA
Kenija
Ob obali Kenije, kjer živi večina kenijskih muslimanov, se krepi vpliv Al Šababa, ki se bojuje s kenijskimi silami. Foto: EPA

Neznanec je odvrgel ročno bombo v protestantsko cerkev sv. Polikarpa, kjer je ravno potekala tradicionalna veroučna nedeljska šola. En otrok je umrl, trije so v smrtni nevarnosti, več jih pa ima lažje poškodbe.

Po napadu na ulici Juja se je zbrala jezna množica in s kamenjem napadla trgovine Somalijcev, tako da jih je morala zaščititi policija.

Napad z ročno bombo - podpis Al Šababa
"To so brce umirajočega konja. Kenijska policija je v povezavi z napadom izvedla več aretacij osumljencev," je bil samozavesten predstavnik policije, ki je za napad hitro obtožil Al Šabab, islamistično milico iz sosednje Somalije. Ravno napadi z ročnimi granatami so v zadnjih mesecih postali nekakšen zaščitni znak Al Šababa, ki tako redno napada v Somaliji in tudi v Keniji. Ta je postala ena glavnih bojevnic proti islamističnemu gibanju, ki obvladuje južno polovico Somalije.

Spopad prestopil somalijsko mejo
Oktobra lani je Kenija poslala svoje vojaške enote v Somalijo in Al Šababu prizadela več hudih porazov in njegove pripadnike pregnala iz nekaterih ključnih mest. Od takrat Mombasa, glavno pristaniško mesto, in prestolnica Nairobi doživljata napade z ročnimi bombami. Napadi so se okrepili, potem ko je bil avgusta v streljanju ubit kenijski radikalni islamski pridigar Aboud Rogo Mogamed.

Dan predtem - poraz v Kismaayu
Napad se je zgodil le dan zatem, ko so se pripadniki milice Šebab morali po posredovanju kenijskih in drugih afriških vojaških sil umakniti iz svoje zadnje utrdbe v sosednji Somaliji.

V soboto so se morali pripadniki Šebaba umakniti iz južnega somalijskega pristaniškega mesta Kismaayo, ki je bilo pomembno oskrbovalno središče islamistov. Kljub temu je predstavnik Šebaba Ali Mohamed Rage dejal, da bo milica ostala resna grožnja. "Še vedno smo na obrobju Kismaaya, ki bo ostal središče bojev," je povedal.