Gračanica se nahaja pet kilometrov od Prištine. Foto: EPA
Gračanica se nahaja pet kilometrov od Prištine. Foto: EPA

Ob tej priložnosti je Kfor zapisal, da je primopredaja v Gračanici velik korak v procesu krepitve odgovornosti varnostnih inštitucij na Kosovu, saj bodo varovale enega najdragocenejših kulturnih in verskih krajev na Kosovu.

Za Kfor je primopredaja tudi dokaz o izboljšanju varnostnih razmer na Kosovu in zaupanju, ki ga ima Kfor v sposobnosti kosovske policije.

Kosovska policija je do zdaj varovala 174 kulturnih in verskih krajev, ni pa jasno, kdaj bo v svojo pristojnost prevzela še preostale tri srbske samostane - Budisavci, Gorioč in Zočište.

"Lahko prižgejo svečo"
Odločitev Kforja je sprožila proteste med Srbi in predstavnik iz samostana Gračanica Sava Janjić je po poročanju srbskega medija B92 dejal, da se je primopredaja zgodila brez soglasja Srbske pravoslavne cerkve. Zagotovil je, da znotraj samostana ne bodo dovolili nobene nadzorne točke in tudi ne patrulj kosovske policije.

"Pripadniki policije lahko samo pridejo v samostan, če se želijo pokloniti in prižgati svečo," je dejal Janjić.

Metropolit Amfilohije je poudaril, da Cerkev na Kosovu v povojnem obdobju nima pozitivnih ocen sodelovanja s kosovskimi oblastmi, ampak vsa komunikacija poteka prek mednarodnih inštitucij. To ne pomeni, da je v prihodnje ne more biti, je še dodal.

Cerkev na Kosovu tudi skrbi izjava direktorja kosovske policije Behara Selimija, ki je napovedal, da bodo zaščiteno območje okoli samostana zmanjšali za polovico. Prepričani so tudi, da bi, če policija prevzame varovanje samostana, kmalu sledilo ukinjanje zaščitenih območij.