Očetov načrt se hitro in gladko uresničuje - Kim Džong Un postaja prvi človek severnokorejskega režima. Foto: Reuters
Očetov načrt se hitro in gladko uresničuje - Kim Džong Un postaja prvi človek severnokorejskega režima. Foto: Reuters

"Podprli bomo tovariša Kim Džong Una za našega vrhovnega poveljnika in generala, prav tako pa bomo dokončali revolucijo songun," je zapisal časnik vladajoče Delavske stranke Rodong Sinmun. Politika songun v severnokorejskem novoreku pomeni postavljanje vojske na prvo mesto.

Po dedu in očetu naziv Unu
Severnokorejski mediji so tokrat prvič mladega Kim Džong Una, ki se sicer ponaša s činom generala s štirimi zvezdicami, poimenovali z nazivom "vrhovni poveljnik". Ta naziv je doslej nosil pokojni Kim Džong Il, ki ga je dobil pred natanko 20 leti, leta 1991. Prevzel ga je od svojega očeta Kim Il Sunga, ki je vladal Severni Koreji vse od njene ustanovitve po drugi svetovni vojni.

Zato je najnovejše imenovanje po ocenah poznavalcev še posebej pomembno. Po mnenju profesorja Kim Jong-Hjuna z univerze Dongguk v Seulu kaže na to, da si je Kim Džong Un, ki še ni dopolnil 30 let, utrdil položaj na čelu vojske in da je Severna Koreja to sedaj pokazala tudi svetu.

Uradno podpredsednik vojaške komisije
Severnokorejski mediji so Kimovega sina po smrti "ljubljenega vodje" doslej označevali kot "veliki naslednik" oziroma z njegovo uradno funkcijo podpredsednika osrednje vojaške komisije. 69-letni Kim Džong Il je po poročanju državnih medijev umrl minulo soboto "zaradi duševne in fizične izčrpanosti", neposreden vzrok smrti pa naj bi bil zastoj srca. Severna Koreja se je po Kimovi smrti pogreznila v globoko žalost.