Kitajska je letos zaradi olimpijskih iger in dogajanja v Tibetu v središču svetovne pozornosti. Foto: EPA
Kitajska je letos zaradi olimpijskih iger in dogajanja v Tibetu v središču svetovne pozornosti. Foto: EPA
Kitajci iščejo morebitne preživele

Začetek žalovanja bodo zaznamovali s triminutno tišino, ki se bo začela natanko ob uri, ko je tla stresel potres. V tem času tudi olimpijska bakla ne bo nadaljevala svoje poti po Kitajski. Medtem je reševalcem v kitajski pokrajini Sečuan, ki jo je ponedeljkov potres najbolj prizadel, izpod ruševin uspelo rešiti še 60 preživelih, pod ruševinami pa naj bi bilo še vedno ujetih več kot 20 tisoč ljudi.

Število smrtnih žrtev je že preseglo številko 32.000, število poškodovanih pa 220.000. Zaradi nevarnosti (jezero v mestu Bejčuan v pokrajini Sečuan je zaradi zemeljskih plazov, nastalih zaradi potresa, podrlo nasipe in zalilo območje) je več tisoč ljudi zapustilo svoje domove.

Hu hvaležene za pomoč
Med preživelimi vlada velik strah, čeprav jih oblasti prepričujejo, da je ta odveč. Kitajski predsednik Hu Džintao se je mednarodni javnosti zahvalil za pomoč, ki je je država z največ prebivalci deležna te dni: "Tujim vladam in mednarodnim prijateljem se zahvaljujem iz vsega srca." Kitajska je prejela več kot 860 milijonov dolarjev pomoči. Ameriška letala so v prestolnico Sečuan Čengdu pripeljala šotore, luči in 15.000 obrokov, britanski reševalci pa so se morali iz Hong Konga vrniti domov, kajti niso dobili dovoljenja za odhod v prizadeto pokrajino. Reševalci iz Južne Koreje, Singapurja in Rusije so se pridružili japonskim in tajvanskim kolegom, ki iščejo morebitne preživele.

Mesto potresa je doživelo kar 145 popotresnih sunkov nad 4. stopnjo po Richterjevi lestvici. Najmočnejši je dosegel stopnjo 6,1.

S. J./ K. T.

Kitajci iščejo morebitne preživele