Pri gradnji jezu je umrlo sto delavcev. Foto: EPA
Pri gradnji jezu je umrlo sto delavcev. Foto: EPA
Jez Treh Sotesk
Projekt je bil zaradi posledic za okolje že od začetka ekološko sporen. Foto: EPA

Z namestitvijo 32. turbine z močjo 700 megavatov skupna zmogljivost hidroelektrarne na reki Jangce znaša 22,5 gigavatov, to pa je 11 odstotkov vse električne energije, proizvedene v kitajskih hidroelektrarnah.

"Zaključena namestitev vseh generatorjev postavlja Jez treh sotesk med največje hidroenergetske projekte na svetu in je največji vir čiste energije," je ob slovesnem trenutku povedal vodja projekta Džang Čeng.

Gradnja največje hidroelektrarne se je začela leta 1994 in njena prva enota je bila na električno omrežje priklopljena julija leta 2003. Do zdaj je hidroelektrarna proizvedla že skoraj 565 milijard kilovatnih ur in privarčevala skoraj 200 milijonov ton premoga, poroča državna tiskovna agencija Šinhua.

Končna cena projekta v srednjem toku Jangceja je 40 milijard dolarjev, kar je štirikrat več, kot je bilo sprva načrtovano. Še deset milijard dolarjev so stala še druga dela, ki so bila potrebna za postavitev jezu in elektrarne.

Zaradi 185 metrov visokega jezu in 600 kilometrov dolgega akumulacijskega jezera je bilo treba preseliti najmanj 1,3 milijona prebivalcev. Med gradnjo so kitajske oblasti priznale, da na območju obstaja nevarnost potresov in zemeljskih plazov.