Akmala Shaikha so kitajske oblasti prijele septembra 2007. Foto: EPA
Akmala Shaikha so kitajske oblasti prijele septembra 2007. Foto: EPA
Kitajska
Na Kitajskem izvršijo več kot polovico smrtnih kazni na svetu. Foto: EPA
Kitajci usmrtili Britanca

53-letni Akmal Shaikh, oče petih otrok iz Londona, je do zadnjega trenutka zanikal kakršen koli prestopek in vlagal pozive, njegova družina pa je opozarjala, da je duševni bolnik. Njegovega trupla ne bodo vračali v domovino, zaradi islamske vere pa mora biti pokopan v 24 urah po smrti. Britanec je prvi državljan Evropske unije, ki so ga usmrtili na Kitajskem v zadnjih 50 letih.

SMRTNA KAZEN NA KITAJSKEM
- Po podatkih Amnesty International je bilo leta 2008 usmrčenih 1.718 ljudi (72 % vseh usmrtitev na svetu).
- Predpisana je za 60 prestopkov, tudi za nenasilna dejanja, kot sta davčna utaja in poneverba.
- Običajno se izvrši s strelom, včasih pa tudi s smrtonosno injekcijo.

Trpel naj bi za bipolarno motnjo
Shaikhovi podporniki vztrajajo, da je bil duševno bolan (imel naj bi bipolarno motnjo) in da kitajske oblasti tega pri razsodbi niso upoštevale. Tudi Združeni narodi so Kitajsko pozivali, naj ne izvrši kazni, češ da bi bil "za Kitajsko velik korak nazaj", usmrtiti duševno bolnega človeka.

Tudi uradna Velika Britanija je Kitajsko prosila, naj Shaikhu prizanese. Osebno je posredoval celo sam premier Gordon Brown, ki je po usmrtitvi dejal, da je "pretresen in razočaran". "Najstrožje obsojam usmrtitev Akmala Shaikha in ogorčen sem, da naši vztrajni pozivi k pomilostitvi niso bili upoštevani. Še posebej pa me skrbi, da pri njem niso opravili pregleda duševnega stanja." Potezo je obsodil tudi zunanji minister David Miliband. Kitajska pa vztraja, da je le upoštevala zakon.

Kovček naj ne bi bil njegov
Shaikha so obsodili zaradi prinosa štirih kilogramov heroina na letališče v Urumčiju septembra 2007, njegovi sorodniki pa so ves čas vztrajali, da ni bil pri sebi in da so mu s prevaro v roke dali kovček, ki sploh ni bil njegov.

Kitajci usmrtili Britanca