ZDA za vojsko zapravijo največ med vsemi državami. Foto: EPA
ZDA za vojsko zapravijo največ med vsemi državami. Foto: EPA

Po oceni instituta so države lani za vojsko porabile 1.740 milijard dolarjev, kar je za 0,3 odstotka več kot leto prej.

Največ sredstev so za vojsko znova namenile ZDA, čeprav so izdatke realno znižale za 1,2 odstotka, kar se je zgodilo prvič po letu 1998. ZDA so za vojaške izdatke porabile 711 milijard dolarjev, kar predstavlja 41-odstoten delež v svetovni porabi.

Kot ocenjujejo švedski raziskovalci, je znižanje posledica umika iz Iraka in načrtovanega zmanjšanja sil v Afganistanu ter tudi prizadevanj za zmanjšanje ameriškega proračunskega primanjkljaja.

Na drugo mesto se je uvrstila Kitajska, ki je po ocenah za vojsko namenila 143 milijard dolarjev oziroma 6,7 odstotka več kot leto prej, na tretje pa Rusija. Med desetimi državami na svetu, ki za vojsko namenijo največ, so še Velika Britanija, Francija, Japonska, Indija, Savdska Arabija, Nemčija in Brazilija.

Po ugotovitvah instituta Sipri je bilo lansko svetovno zvišanje izdatkov za vojsko najnižje v zadnjem desetletju. Med letoma 2001 in 2009, torej pred krizo, so sicer izdatki naraščali za povprečno 4,5 odstotka letno.

Države Latinske Amerike so leta 2010 za vojsko namenile pet odstotkov več sredstev kot leta 2009, lani pa se je naraščanje ustavilo oziroma so se izdatki celo znižali za 3,3 odstotka, kar je v glavnem posledica krčenja proračuna za vojsko v Braziliji, ugotavlja Sipri.

Sipri pri izračunu izdatkov za vojsko upošteva plače vojakov, stroške vojaških operacij, nabavo vojaške opreme in oborožitve ter tudi sredstva za raziskave in razvoj.