Libijske sile slavijo zmago nad IS-om, ki sicer čisto povsem še ni izgnan iz države. Foto: Reuters
Libijske sile slavijo zmago nad IS-om, ki sicer čisto povsem še ni izgnan iz države. Foto: Reuters

"Uradno razglašamo konec vojaških operacij in osvoboditev Sirte," je v televizijskem nagovoru sporočil libijski premier Fajez Seraj, medtem ko je odposlanec ZN-a za Libijo Martin Kobler poraz IS-a označil za pomemben korak in "konec nadzora IS-a nad ozemlji v državi".

Provladne sile so ofenzivo za osvoboditev mesta, ki je bilo pod nadzorom IS-a od leta 2015, začele maja letos, avgusta pa so jim na pomoč priskočile ZDA z letalskimi napadi na položaje IS-a. Libijske oblasti so sicer že 5. decembra sporočile, da so zavzele še zadnje območje v Sirti, ki je bilo pod nadzorom IS-a.

Borci IS-a naj bi sicer še vedno delovali na več območjih na jugu in vzhodu Libije, nimajo pa več nadzora v nobenem od libijskih mest.

Sirta, rojstni kraj strmoglavljenega dolgoletnega libijskega samodržca Moamerja Gadafija, leži sredi poti med prestolnico Tripolis in drugim največjim mestom Bengazi. Dolgo je bila utrdba IS-a v Libiji, od koder so džihadisti nadzorovali okoli 300 kilometrov dolg pas sredozemske obale.