Uporniki počasi prevzemajo nadzor nad Libijo. Foto: Reuters
Uporniki počasi prevzemajo nadzor nad Libijo. Foto: Reuters

Predstavnik upornikov je dejal, da so zavzeli letališče in bližnje vojaško oporišče v Gadafijevem rojstnem mestu.

Hudi boji potekajo tudi za Bani Validi, še eno oporišče dolgoletnega libijskega voditelja, za katerega se od prejšnjega meseca, ko so uporniki zasedli prestolnico Tripolis, ne ve, kje je.

Preostanek Gadafiju zvestih sil vztraja v Sirti, Bani Validu in nekaterih drugih mestih, medtem ko si sile nacionalnega prehodnega sveta prizadevajo prevzeti nadzor nad celotno državo.

Ulični boji
Predstavnik vojaškega sveta v Misrati, obalnem mestu med Sirto in Tripolisom, je zatrdil, da so nekateri uporniki prodrli sedem kilometrov od središča Sirte. Iz mesta po poročanju BBC-ja prihajajo novice o hudih uličnih bojih, saj so uporniki naleteli na močan odpor.

Po nepotrjenih poročilih naj bi uporniki prevzeli nadzor nad mestom Harava, 80 kilometrov vzhodno od Sirte, potem ko naj bi sprejeli dogovor.

Nato ubil več kot 300 ljudi?
Gadafijev predstavnik Musa Ibrahimi je zatrdil, da so letala zveze Nato v napadu na Sirto ubila več kot 300 ljudi. Iz zavezništva so sporočili, da so se podobne trditve v preteklosti izkazale za "neutemeljene in nedokazane".