Mafijski obračuni so po navadi zelo krvavi in žrtve, ki so na milost in nemilost prepuščene pripadnikom mafije, so skoraj vedno hladnokrvno umorjene. Foto: EPA
Mafijski obračuni so po navadi zelo krvavi in žrtve, ki so na milost in nemilost prepuščene pripadnikom mafije, so skoraj vedno hladnokrvno umorjene. Foto: EPA
Najbolj znana italijanska mafija izhaja s Sicilije, kjer je življenje tudi v 21. stoletju še vedno podrejeno pravilom peščice ljudi, ki v rokah držijo praktično vse niti družbe. Foto: EPA
Posledice mafijskega obračuna
San Luca
Kalabrijska mafija Ndrangheta ima svoj sedež v kalabrijskem mestu San Luca, po katerem se imenuje tudi eden najpomembnejših klanov mafije, ki je odgovoren za pokol v Nemčiji. Foto: EPA
Mafijska dejavnost na Siciliji je tudi dobra turistična zanimivost in tržna niša, saj obiskovalci Sicilije z veseljem domov prinesejo spominek, ki priča o obstoju mafije na otoku. Foto: EPA

Mafija kot najbolj poznana predstavnica organiziranega kriminalana svetu je v Italiji prisotna že več kot sto let. Imenovana tudi Cosa Nostra (naša stvar), mafija predstavlja italijansko skrivno društvo, ki se je prvič oblikovalo v sredini 19. stoletja na Siciliji. Gre za organizirano kriminalno združbo, njihova dejavnost pa ni osredotočena le na nezakonite posle, ampak so tudi na pomembnih družbenih in političnih funkcijah.

Pripadnost mafiji je pogosto globoko zakoreninjena v ljudeh in v način življenja, ki se ga ni mogoče znebiti. Veliko Italijanov na mafijske šefe in njihove podrejene ne gleda kot na kriminalce, ampak v njih vidijo vzornike in zaščitnike šibkejših in revnejših ljudi.

Delovanje mafije se je skozi leta razširilo
Italijanska mafija je najbolj poznana po svojih tradicionalnih kriminalnih dejanjih, kot so izsiljevanja in brutalni umori. Vendar pa se tudi mafija in njene dejavnosti spreminjajo. Mafija je postala veliko bolj izpopolnjena in je razvila celo vrsto nezakonitih poslov, s katerimi se ukvarja, pri tem pa je ohranila in celo povečala svojo veljavo. Preprodaja drog, tihotapljenje, ugrabitve, podkupovanje sodnikov in politikov so dejavnosti, s katerimi se italijanska mafija danes ukvarja, in za zdaj še ni takega junaka, ki bi njihovo mrežo lahko ustavil. Mafija v Italiji je tudi pomembna gospodarska sila, saj njihove dejavnosti prispevajo skoraj en odstotek k italijanskemu BDP-ju, kar je približno deset milijard evrov letno.

Štiri mafijske družine bdijo nad življenjem v Italiji
Čeprav mafija izvira iz Sicilije, pa je težava organiziranega kriminala težava celotne Italije. Danes Apeninski polotok nadzirajo štiri glavne mafijske družine, katerih mafijski posli se širijo prek meje države na dve ali celo tri različne celine. Te mafijske družine štejejo več tisoč članov, ki imajo natančno porazdeljene funkcije in nadzirajo skoraj vsa področja družbenega življenja.

Prva in najstarejša je sicilijanska mafija, ki temelji na strogi hierarhični strukturi. Novi člani so v mafijo sprejeti na podlagi strogo zaupnih ceremonij in če postanejo člani mafije, se od njih pričakuje, da bodo svoji "družini" zvesti celo življenje. V okviru sicilijanske mafije soobstajajo različni klani, ki imajo točno določene pristojnosti v vodenju krajevnih zadev. Vsakdo natančno ve, kateri okoliš pripada določenemu klanu in kakšne so njihove pristojnosti, plačevanje v zameno za varnost pa je še vedno zelo razširjeno. V javnosti sicilijanska mafija zbuja strah predvsem s svojimi hladnokrvnimi in dobro načrtovanimi umori pomembnih osebnosti od policijskih šefov prek sodnikov pa vse do politikov.

Glavna dejavnost Camorre je tihotapljenje
Neapeljska mafija, imenovana tudi Camorra, prav tako izvira iz 19. stoletja, ko se je oblikovala kot zaporniška tolpa. Skozi leta so njeni ustanovitelji en za drugim prišli iz zapora in začeli svoje kriminalne posle v Neaplju in njegovi okolici. Danes naj bi neapeljska mafija štela približno 7.000 članov, ki delujejo v okviru stotih manjših družin, ukvarjajo pa se predvsem s tihotapljenjem in prodajo cigaret in drog ter ponarejanjem.

V Kalabrijo po izgonu s Sicilije
Kalabrijsko mafijo Ndrangheta je prav tako v 19. stoletju oblikovala skupina posameznikov, ki so bili izključeni iz sicilijanske mafije in izgnani z otoka. Naselili so se v Kalabriji in začeli manjše kriminalne posle, do danes pa so uspeli na svojo stran pridobiti približno 6.000 pripadnikov. Kljub velikemu številu članov pa se je njihovim vrstam izjemno težko pridružiti, saj njihova organizacija temelji predvsem na krvnih vezeh in porokah.

Najnovejša mafijska združba v Italiji, ki se je uveljavila šele v 80. letih 20. stoletja, je Puglijska mafija, poznana tudi kot Sacra Corona Unita, kar pomeni sveta združena krona.Tudi ta naj bi se oblikovala med zaporniki, ki so se po prihodu na prostost združili in začeli poslovati. Puglijska mafija je poznana predvsem po tem, da pobira denar od drugih mafijskih družin v Italiji v zameno za uporabo zemlje na jugovzhodu države, kar je zelo donosen posel, saj tam pristaja večina ladij z nezakonitim tovorom.

Mafija podtalno deluje po vsem svetu
Mafija pa ne deluje le v Italiji. Konec 19. stoletja so se podaljški sicilijanske, pozneje pa tudi drugih mafij pojavili tudi na vzhodni obali ZDA in v Avstraliji, kar je bila predvsem posledica množičnih migracij čez lužo. Do danes so lovke italijanske mafije tako prepredene po vsem svetu, na kar je ponovno opozoril tudi zločin v Nemčiji.

Brina Tomovič