Potem ko je Trumpova administracija uvedla sankcije proti Maduru, je ta izrazil pripravljenost na srečanje s Trumpom. Foto: Reuters
Potem ko je Trumpova administracija uvedla sankcije proti Maduru, je ta izrazil pripravljenost na srečanje s Trumpom. Foto: Reuters

"Če ga tako zanima Venezuela, sem na voljo," je Maduro dejal v triurnem govoru pred novo ustavodajno skupščino. "Gospod Trump, tukaj imate mojo roko," je še dejal. Bela hiša še ni odgovorila na Madurov poziv.

Trumpova administracija je nedavno uvedla sankcije zoper Madura, ki ga Bela hiša obtožuje spodkopavanja demokracije.

V svojem govoru je Maduro "imperialiste" obtožil zarotništva proti njegovi vladi. "Nikoli se ne bomo predali tujim silam," je dejal. Ameriške sankcije pa bo izpodbijal pred ameriškimi sodišči, je napovedal po poročanju BBC-ja.

Maduro: Nova skupščina bo spodbujala mir
Narodna skupščina, v kateri ima večino opozicija, sicer odreka legitimnost novi ustavodajni skupščini, za katero Maduro pravi, da ima večja pooblastila od vseh vej izvršne oblasti, tudi predsednika.

Po njegovih besedah bo nova skupščina spodbujala mir s povezovanjem različnih delov družbe v spreminjanju ustave. Kritiki pa pravijo, da je nov organ zgolj način za povečanje Madurove moči in izrinjanje opozicije.

V Venezueli od aprila trajajo ulični protivladni protesti, v katerih je umrlo več kot 120 ljudi. Urad ZN-a za človekove pravice je sporočil, da je za kršitve človekovih pravic v tej državi najodgovornejša vlada. Urad ugotavlja, da so varnostne sile v protestih uporabile pretirano silo.