Jo Cox je napadalec ustrelil trikrat, nato pa jo je še večkrat zabodel. Foto: Reuters
Jo Cox je napadalec ustrelil trikrat, nato pa jo je še večkrat zabodel. Foto: Reuters
Britanska poslanka zabodena in ustreljena

Policija je 52 let starega napadalca aretirala, forenziki pa preiskujejo njegov dom. Osumljenčevi sosedi so dejali, da je bil zelo tih in da se je držal zase.

Napad se je zgodil v mestni knjižnici, kjer se je Coxova pripravljala na redno srečanje z volivci v kraju Birstall v bližini Leedsa na severu Anglije.

"Ustrelil jo je enkrat in potem še enkrat, nato je padel na tla, se prekucnil in jo ustrelil še enkrat v obraz," so po poročanju BBC-ja dejali očividci. "Nekdo ga je poskusil odstraniti, z njim se je boril, nato pa je potegnil nož, ki je bil videti kot lovski nož, on pa jo je začel zabadati. Ljudje so kričali in bežali." Poleg nje naj bi bil v incidentu lažje poškodovan še neki moški.

Po poročanju televizije Sky News, ki se sklicuje na navedbe prič, je napadalec ob napadu vzkliknil: "Britanija je na prvem mestu." Na Otoku sicer obstaja tudi skrajno desna stranka s tem imenom.

41-letna Coxova, mati dveh otrok, je bila po napadu v kritičnem stanju, a je v bolnišnici zaradi hudih poškodb umrla. Jo Cox opisujejo kot izredno perspektivno političarko, med drugim je bila vodja človekoljubne kampanje za Oxfam. Večkrat je pozivala britanske politike, naj naredijo več za pomoč žrtvam sirske vojne.

Prekinitev referendumske kampanje
Zaradi napada je referendumsko kampanjo za danes najprej prekinil tabor zagovornikov obstanka države v EU-ju, kmalu zatem pa še nasprotni tabor, ki si prizadeva za izstop iz Unije. Tudi premier David Cameron, ki je v okviru kampanje danes v Gibraltarju, je odpovedal napovedani govor in srečanja.

Vodilni britanski politiki so zaradi napada na poslanko pretreseni. "Zelo sem zaskrbljen zaradi informacij, da je bila Jo Cox ranjena. Molimo zanjo in njeno družino," je tvitnil Cameron. Podobno sta na Twitterju sporočila tudi nekdanji londonski župan Boris Johnson, vodja kampanje za brexit, in vodja laburistov Jeremy Corbyn.

Britanska poslanka zabodena in ustreljena