V sirskem konfliktu je bilo ubitih že več kot 150.000 ljudi. Foto: Reuters
V sirskem konfliktu je bilo ubitih že več kot 150.000 ljudi. Foto: Reuters

Z izrazom "teroristi" režim v Damasku označuje nasprotnike predsednika Bašarja Al Asada, ki se že več kot tri leta borijo za njegovo odstavitev, a so v zadnjih mesecih doživeli več bolečih porazov, medtem ko so vladne sile prevzele pobudo na bojiščih.

Eksploziji sta odjeknili v mestih Džibrin in Al Hamairi. Napad se je zgodil nekaj dni po tem, ko je bilo v napadih na dele mesta Homs, ki je pod nadzorom vladnih sil, po navedbah proopozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih več kot sto ljudi.

Odgovornost za napad v Hami ni prevzela še nobena uporniška skupina, vendar bi lahko šlo za delo z Al Kaido povezanih upornikov iz Fronte Al Nusra, ki so v zadnjih tednih izvedli več napadov z avtomobili bombami.

Mesto Hama v istoimenski pokrajini je bilo eno izmed središč prvih mesecev protestov proti Asadu po marcu 2011, a so vladne sile konec poletja vdrle v mesto, in to od takrat ostaja v njihovih rokah.

V petek so v Homsu dosegli dogovor o umiku upornikov, ki so dolgo časa obvladovali položaje v starem mestnem jedru in njegovi okolici. Skladno z dogovorom se bodo uporniki umaknili v severni del pokrajine Homs, vladne sile pa bodo zasedle njihove nekdanje položaje.

Homs je bil v zadnjih treh letih priča hudim spopadom med Asadovimi silami in uporniki.