Predsednik Rusije Dmitrij Medvedjev je na posvetovanju z diplomatskim zborom poudaril, da mora mednarodna skupnost preprečiti Iranu, da pride do jedrskega orožja. Foto: EPA
Predsednik Rusije Dmitrij Medvedjev je na posvetovanju z diplomatskim zborom poudaril, da mora mednarodna skupnost preprečiti Iranu, da pride do jedrskega orožja. Foto: EPA

Medvedjev je na rednem letnem srečanju v Moskvi gostil ruske veleposlanike in preostale diplomate, ki jih je presenetil z najostrejšim besednim napadom na iranske jedrske načrte. Po besedah Medvedjeva se Iran glede vprašanja (ne)širjenja jedrskega orožja "obnaša vse prej kot najlepše".

"Zdaj potrebujemo potrpljenje in čimprejšnjo obnovitev dialoga s Teheranom," je dejal ruski predsednik in dodal, da naj bi bil to cilj resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov. "Če diplomacija izpusti to priložnost, bi bil to kolektivni neuspeh celotne mednarodne skupnosti," je še poudaril.

Zavezništvo Teheran-Moskva na prelomnici?
Rusija velja za diplomatsko in gospodarsko zaveznico Irana in je bila do zdaj precej milejša do Teherana, kar zadeva njegov jedrski program, kot zahodne države. V zadnjih mesecih pa je svoje stališče precej zaostrila in skupaj s preostalimi stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN-a potrdila uvedbo novih sankcij proti Iranu.

Večja enotnost, večji pritisk
Ostre besede iz Kremlja so že navdušeno pozdravili v ZDA. "Odkrite besede predsednika Medvedjeva glede iranskega jedrskega programa so dobro znamenje povečanja enotnosti v mednarodni skupnosti," je bil uradni komentar Bele hiše, ki je kljub nedavni vohunski aferi v zadnjih mesecih močno izboljšala odnose in sodelovanje z Rusijo.

VS ZN-a je zadnji, četrti sveženj sankcij sprejel 9. junija zaradi kljubovanja Teherana, ki vztraja pri svojem jedrskem programu. Od sprejetja sankcij ZN-a so enostranske sankcije uvedle tudi ZDA in Evropska unija.