Obama:
Obama: "Po volitvah bom imel več prožnosti." Medvedjev: "Razumem. Prenesel bom to informacijo Vladimirju." Foto: EPA
Mitt Romney
Zunanja politika ni ravno vrlina vodilnih republikanskih kandidatov za predsednika. Tokrat si je državniško napako privoščil prvi favorit Mitt Romneyj, ki je bil zato deležen kritik celo z vrha republikanske stranke. Foto: EPA

In po mnenju najverjetnejšega republikanskega izzivalca na ameriških novembrskih predsedniških volitvah Rusija ni samo običajen sovražnik ZDA, ampak kar številka ena.

Predsednik ZDA Barack Obama je v ponedeljek na vrhu o jedrski varnosti v Seulu sedel skupaj z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom in mu povedal, da bo po volitvah imel več prožnosti glede dogovarjanja o ameriških načrtih o protiraketnem ščitu, ki mu Rusija odločno nasprotuje. Medvedjev je odgovoril, da ga razume in podpira, ga prijateljsko potrepljal in dodal, da bo to prenesel "Vladimirju", s čimer je mislil na novoizvoljenega predsednika Rusije Vladimirja Putina.

"Obama nekaj naklepa z Rusom"
Vse lepo in prav, le da je bil mikrofon vklopljen in besede so slišali tudi drugi. V ZDA so nemudoma skočili v zrak republikanski predsedniški kandidati na čelu z vodilnim Mittom Romneyjem, ki je na televiziji CNN Rusijo označil za sovraga ZDA številka ena in izrazil veliko zaskrbljenost, da Obama nekaj naklepa z ruskim predsednikom, česar pred volitvami ne želi povedati Američanom.

Republikanci naj preverijo koledar
Na Romneyjeve besede se je še v Seulu hitro odzval Medvedjev. "Glede ideoloških klišejev. Vedno me vznemirja, ko ena ali druga stran uporablja izraze, kot je sovražnik številka ena, ki smrdijo po Hollywoodu in drugih časih," je dejal odhajajoči predsednik Medvedjev. Romneyju in drugim predsedniškim kandidatom je priporočil, da se pred oblikovanjem stališč najprej posvetujejo s pametjo in preverijo, za katere čase gre. "Zdaj smo v letu 2012, in ne sredi 70. let," je še dodal Medvedjev, ki ni skrival ogorčenja nad Romneyjevimi besedami.

Romneyjeva kampanja se je odzvala skoraj nemudoma in opozorila, da je zdaj jasno, da si Kremelj želi raje poslovati z Obamo. Sporočilo kampanje ponavlja Romneyjeve besede, da je Rusija velik geopolitičen izziv, česar se Obama menda ne zaveda, Romneyju pa je to jasno.

Predsednika za spremembo podprl tudi Boehner
Obami se je v bran postavil nekdanji vojaški poveljnik zveze Nato Wesley Clark, ki je preko Nacionalnega odbora demokratske stranke sporočil, da Romney pogreva strahove iz hladne vojne. Podpora Obami je prišla tudi iz nepričakovanega kota. Republikanski predsednik predstavniškega doma kongresa John Boehner iz Ohia je za televizijo NBC menil, da je neprimerno kritizirati predsednika ZDA, ko je ta v tujini.

Obama priznava, da je ščit točka trenja
Pojasnilo je želel podati tudi Obama, ki je ob koncu vrha v Seulu razložil, da je nadzor nad oborožitvijo zapletena zadeva, ki zahteva poglobljena in dolgotrajna posvetovanja. "Mislim, da ne sme biti presenečenje, da se te stvari ne morejo delati nekaj mesecev pred predsedniškimi in kongresnimi volitvami v ZDA in kmalu po volitvah v Rusiji. Ne gre za nobene skrivalnice. Protiraketna obramba je točka trenja med državama," je razložil Obama.

Odprti mikrofon: Obama in Medvedjev v Seulu