Medvedjev je v zadnjih tednih večkrat nakazal, da si želi drugega mandata. Foto: EPA
Medvedjev je v zadnjih tednih večkrat nakazal, da si želi drugega mandata. Foto: EPA

V Rusiji in v tujini že nestrpno čakajo, da se Medvedjev odloči, ali se bo na volitvah prihodnje leto potegoval za šestletni predsedniški mandat.

Medvedjev je kot osebni izbranec zdajšnjega premierja Putina zmagal na volitvah leta 2008, a mu še do danes ni uspelo stopiti iz sence svojega mentorja, za katerega velja, da je še vedno najvplivnejši človek v Rusiji.

Pred kratkim je Medvedjev napovedal, da se bo o morebitni kandidaturi za drugi mandat odločil kmalu. O odločitvi ni spregovoril niti v pogovoru za spletno televizijo Dožd, vendar pa se je razgovoril o načrtih, ki jih ima za življenje po predsednikovanju.

Voditelj mora govoriti o svojih izkušnjah
"To ni lahka stvar - ko se nekdo znajde v drugačnem življenju po takem položaju," je dejal 45-letni Medvedjev. "Ne vem, kaj bom delal, če vam povem iskreno. Prepričan sem, da bom našel delo, in to zanimivo delo," je zaupal predsednik in dodal, da si želi dejavnega življenja, pri čemer ga navdušujejo nove tehnologije.

Kot nekdanji pravnik in univerzitetni profesor prava je Medvedjev izrazil željo, da bi poučeval v Sokolovem - visokotehnološkem parku, s katerim želi Rusija privabiti vlagatelje v inovacije in tako diverzificirati svoje gospodarstvo, ki v pretežni meri temelji na energentih.

Ne želim si poučevati samo v Sokolovem, ampak tudi drugje, saj preprosto menim, da mora vsak politik, ki je vodil državo, govoriti o svojih izkušnjah - pozitivnih in negativnih, je dejal Medvedjev.