Pred zaporom so se obupani svojci močno sprli z varnostnimi silami. Foto: EPA
Pred zaporom so se obupani svojci močno sprli z varnostnimi silami. Foto: EPA

Preiskava že poteka, glavno vprašanje pa je, ali so nekateri pazniki pri spopadu sodelovali s tem, ko naj bi odklenili vrata med obema kriloma zapora v Monterreyu, poroča BBC.
"Potrdili smo 44 mrtvih, vseh iz krila D," je sporočil upravnik zapora Gilberto Cesena. Koliko jih je bilo v spopadu, ki se je začel ob 2 zjutraj po lokalnem času, ranjenih, še ni znano. Po Cesenovih besedah so nadzor nad situacijo že prevzele varnostne sile. V zaporu je bilo sicer med incidentom več kot 3.000 zapornikov, čeprav je bil zapor zgrajen za 1.500 ljudi.

Svojci zapornikov so se zbrali pred zaporom, čakajoč na novice.

Prenatrpani zapori
Smrtonosni spopadi med rivalskimi tolpami so sicer kar pogosti v mehiških zaporih, ki so na slabem glasu zaradi prenatrpanosti in skorumpiranega zaporniškega sistema.

Tokratni spopad naj bi zanetilo goreče rivalstvo med Zalivskim kartelom in mamilarsko tolpo Zetas. Skupini sta vpleteni v brutalno vojno za nadzor nad prekupčevalskimi trasami, ki vodijo v ZDA. To nasilno rivalstvo se odraža tudi v tamkajšnjih zaporih, kjer pripadniki rivalskih tolp živijo tesno skupaj.