Mubarak se od sestopa z oblasti ni več pojavil v javnosti. Foto: EPA
Mubarak se od sestopa z oblasti ni več pojavil v javnosti. Foto: EPA

Mubarak je trenutno v priporu v bolnišnici v znanem egiptovskem letovišču Šarm el Šejk, kamor se je umaknil, potem ko je bil po nekajtedenskih množičnih protestih 11. februarja prisiljen sestopiti z oblasti. Od 13. avgusta, ko so ga zaslišali, naj bi imel težave s srcem.

Avgusta se bo proti Mubaraku začelo sojenje zaradi obtožb o sodelovanju pri uboju protivladnih protestnikov in korupciji. Pred sodnika bosta stopila tudi njegova sinova Ali in Gamal. Zadnji je bil dolgo časa veljal za njegovega naslednika na položaju predsednika najbolj poseljene arabske države.

Če bo sodišče odločilo, da je 83-letni Mubarak kriv naklepnega uboja udeležencev miroljubnih demonstracij, mu grozi smrtna kazen. V 18 dneh protestov je bilo ubitih več kot 840 ljudi.

Novico o tem, da ima Mubarak raka, je sporočil njegov odvetnik, ki se je skliceval na zdravniško poročilo, s katerim so ugotavljali, ali je sposoben spremljati sodni proces.

Mubarak je imel že v preteklosti težave z zdravjem. Marca leta 2010 so ga operirali v Nemčiji, kjer so mu odstranili žolčnik in tvorbo na tankem črevesu.