Predsedniški kandidat Ahmed Šarif, ki ga podpira odstavljeni predsednik Hosni Mubarak, ostaja v drugem krogu predsedniških volitev. Foto: EPA
Predsedniški kandidat Ahmed Šarif, ki ga podpira odstavljeni predsednik Hosni Mubarak, ostaja v drugem krogu predsedniških volitev. Foto: EPA
Ogroženi zametki demokracije v Egiptu

V izjavi za javnosti so zapisali, da odločitev ustavnega sodišča nakazuje, da so pred Egiptom težki dnevi, morda celo težji, kot so bili v zadnjih dneh odstavljenega predsednika Hosnija Mubaraka.
''Ves trud za vzpostavitev demokracije v državi bi bil lahko ogrožen, če bo oblast v državi znova prevzel organ, ki je povezan s prejšnjim režimom."
Vodja Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi, ki je na predsedniških volitvah maja le za slab odstotek premagal Ahmeda Šarifa, je še dejal, da se z odločitvijo sodišča ne strinja, da pa jo bo sprejel.
Parlamentarne volitve so bile neveljavne
Vrhovno ustavno sodišče v Kairu je namreč pritrdilo odločitvi nižjega sodišča, da so bile prve svobodne parlamentarne volitve v več desetletjih neveljavne. Če smo natančni, je neveljaven zakon o parlamentarnih volitvah, ker je kandidatom političnih strank dovolil, da se potegujejo tudi za tretjino parlamentarnih sedežev, ki je sicer predvidena za neodvisne kandidate. Za kandidate političnih strank sta po egiptovski zakonodaji predvideni dve tretjini sedežev v parlamentu.
Ustavno sodišče je zato v obrazložitvi razsodbe pojasnilo, da je bila tretjina poslancev izvoljena nezakonito, zato je nezakonita celotna sestava 498-članskega parlamenta, volitve pa so neveljavne. To pomeni, da se parlament razpusti in da so nujne nove parlamentarne volitve.
Prav tako pa je maja sprejeti zakon prepovedoval kandidaturo predstavnikom prejšnjega režima na predsedniških volitvah, kar pomeni, da se bo znova Mursi znova soočil s kandidatom strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka Ahmedom Šafikom.

''Manjšina poskuša podkupiti narod in nas znova vrniti v stare čase"
Prav tako je po odločitvi ustavnega sodišča oblast začasno prešla v roke egiptovskega Vrhovnega sodišča in oboroženih sil (SCAF), zato se pripadniki Muslimanske bratovščine bojijo, da poskuša ta le znova okrepiti svojo moč in zmanjšati pomen upora, ki se je lani zgodil v državi. ''Manjšina poskuša podkupiti narod in nas znova vrniti v stare čase. A mi bomo odšli na volitve in rekli 'ne' vsem, ki so nas peljali po napačni poti in ki so kriminalci," je dejal Mursi.

Ogroženi zametki demokracije v Egiptu