V Rosarnu, kjer so izbruhnili nemiri, živi 1.500 afriških priseljencev. Foto: EPA
V Rosarnu, kjer so izbruhnili nemiri, živi 1.500 afriških priseljencev. Foto: EPA

Upor, ki še vedno traja, je sprožil oborožen napad na dva priseljenca, ki sta bila pri tem lažje ranjena. Napadalci so bili Italijani.
Na stotine priseljencev, oboroženih z lesenimi in železnimi palicami, se je v četrtek zvečer zgrnilo na glavno ulico v Rosarnu in opustošilo več zgradb, zagorelo je na desetine avtomobilov in smetnjakov. Posredovali so policisti, ki pa so jih priseljenci napadli s kamenjem. Več ljudi je bilo ranjenih in aretiranih.
Delo na črno
Več sto Afričanov se je pred mestno hišo v Rosarnu znova zbralo tudi danes. Nekateri so podirali smetnjake, a hujši izgredi, kakršni so bili četrtkovi, se niso ponovili. "Ta upor je posledica nevzdržnega ozračja v Rosarnu, kjer so priseljenci izkoriščani in diskriminirani," je povedal predsednik kalabrijske deželne vlade Agazio Loiero.
V Rosarnu namreč živi kakih 1500 Afričanov. Večinoma delajo na črno na okoliških poljih in živijo v izredno slabih razmerah. Kot poceni delovno silo jih izkorišča predvsem kalabrijska mafija Ndrangheta.
Ob dogodkih v Rosarnu je sicer zaskrbljenost danes že izrazil tudi italijanski notranji minister Roberto Maroni. Dejal je, se je nezakonito priseljevanje, ki ga izkoriščajo organizirani kriminalci in je že večkrat vodilo v etnične spopade, kakršni so zdaj v Kalabriji, v preteklih letih dopuščalo.