Predsednik CSU-ja Horst Seehofer je kanclerko Angelo Merkel večkrat kritiziral zaradi njene politike na področju priseljevanja. Foto: Reuters
Predsednik CSU-ja Horst Seehofer je kanclerko Angelo Merkel večkrat kritiziral zaradi njene politike na področju priseljevanja. Foto: Reuters
Angela Merkel
Kanclerka Merkel še ni povedala, ali se bo potegovala za nov mandat. Foto: Reuters

Na dvodnevnem kongresu so delegati sestrske stranke vladajoče Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke na Bavarskem med drugim tako glasovali o predlogu, da naj na prihodnjih volitvah v primeru, da se bo znova potegovala za kanclerski mandat, Angeli Merkel odrečejo podporo.

Predlagatelj Thomas Schmitt je kot razlog izpostavil predvsem migrantsko politiko kanclerke, ki je zagovarjala t. i. politiko odprtih vrat za begunce. Zaradi tega je kanclerko večkrat javno kritiziral tudi predsednik CSU-ja Horst Seehofer.

Angela Merkel sicer do zdaj še ni povedala, ali se bo na volitvah prihodnje leto potegovala za nov mandat na čelu nemške vlade.

CSU, ki se opisuje kot "konservativna stranka prihodnosti" s "krščansko-judovskimi koreninami", je na kongresu potrdil nov program na 42 straneh. Glavne teme programa so povezane s prihodom prebežnikov. Tako zahteva omejevanje migracij, zavrača dvojno državljanstvo, zavzema se za močno državo kot odgovor na teroristične grožnje in postavljanje jasnih meja glede islama.

Pogoj: Omejevanje prihoda prebežnikov
Zahteva po postavitvi zgornje meje pri prihodu prebežnikov bo po besedah podpredsednika CSU-ja Manfreda Webra pogoj stranke za sodelovanje v prihodnjih vladah. "Brez zgornje meje v prihodnjem letu ne bo koalicije s CSU-jem," je poudaril za časopis Passauer Neuen Presse.

Gre sicer za sedmi temeljni program v zgodovini stranke, v primerjavi s predhodnikom iz leta 2007, ki je imel 191 strani, pa je ta precej manj obsežen. Razprava o novem programu je potekala dve leti.

Po besedah predsednika CSU-ja Seehoferja stranka zajema demokratični spekter desno od sredine in je "prava ljudska stranka", ne stranka, ki bi se zavzemala zgolj za interese kakšne ožje skupine. "Smo velika politična družina za vse," je poudaril. Nemška tiskovna agencija DPA ocenjuje, da se CSU v volilno leto 2017 podaja s konservativnejšim značajem. DPA vidi razloge za to tudi v spopadu s skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD).