Aštianijeva je pred kamerami povedala, da je soprogu dala odmerek uspavala, nato pa naj bi ga njen domnevni ljubimec šestkrat stresel z elektriko, a še ni umrl. Usoden je bil šele sedmi šok. Foto: EPA
Aštianijeva je pred kamerami povedala, da je soprogu dala odmerek uspavala, nato pa naj bi ga njen domnevni ljubimec šestkrat stresel z elektriko, a še ni umrl. Usoden je bil šele sedmi šok. Foto: EPA
Ašhtianijeva s sinom. Foto: EPA

Ob tem je tudi poustvarila svoj domnevni del krivde pri soprogovem umoru. Kamere so jo posnele z iglo v rokah, ko je pokazala, kako naj bi dala soprogu smrtonosno injekcijo. Ko je izgubil zavest, naj bi ga njen domnevni ljubimec, Isa Taheri, ubil z elektriko.
Toda družina 43-letne Sakineh Mohamadi Aštiani je takoj zanikala, da bi igrala kakršno koli vlogo pri moževi smrti, organizacija za človekove pravice, ki skuša Aštianijevi pomagati, pa je televizijsko oddajo oklicala za "teatralno melodramo".
"Šlo je za popolno neupoštevanje pravnih postopkov, to, da so jo pripeljali pred kamere in jo naredili za del te teatralne melodrame, pa je poskus, prepričati mnenje mednarodne javnosti, da je kriva," je povedal Hadi Ghaemi, direktor mednarodne kampanje za človekove pravice v Iranu.
Poskus upravičitve usmrtitve
Iran je bil deležen hudih kritik mednarodne skupnosti po obsodbi Aštianijeve na smrt s kamenjanjem. Številni visoki predstavniki, od papeža Benedikta XVI. do predstavnice za skupno zunanjo politiko EU-ja Catherine Ashton, so Teheran pozvali, naj kazni ne izvrši.

"Od mednarodne obsodbe dalje iranska vlada poplesava in skuša upravičiti njeno usmrtitev," je dodal Ghaemi.

Press TV, iranska postaja v angleškem jeziku, ki jo podpira vlada, je v polurni oddaji Iran danes predvajala med drugim tudi intervjuja z Aštianijevo in njenim sinom. Aštianijevo so odpeljali nazaj na njen dom v Oskuju, "da bi ustvarili vizualno poročilo" smrti njenega soproga "na kraju zločina".
"Srhljiv piarovski projekt"
"To je skrajno nenavadno, saj gre po besedah iranskih oblasti za žensko, ki je obsojena zaradi prešuštva in umora, zdaj pa so jo očitno potegnili iz zaporniške celice in jo spravili v ta dokumentarec," poroča CNN-ova dopisnica Reza Sayah. "To je bila oddaja, ustvarjena za promoviranje vladnega položaja."

To sicer ni prvič, da so Ashtianijevo privedli pred kamere zaradi domnevnega prešuštva.

Oddaja je še obsodila javno kampanjo za njeno osvoboditev.
"Šlo je za zelo srhljiv prispevek, prikaz iranske vlade, ki pravni primer spreminja v piarovskega," je dejal Ghaemi.
Novinarja obtožena vohunjenja
Ašhtianijeva je bila zaradi prešuštva obsojena leta 2006, še dodatnih deset let zaporne kazni pa ji je prineslo domnevno sodelovanje v zaroti za umor njenega soproga.
"Ključna poanta tu ni le Aštianijeva, ampak odprava kamenjanja v Iranu. Od tega skuša iranska vlada odvrniti pozornost. Nočejo govoriti o odpravi kamenjanja ali o iranskih kršitvah človekovih pravic," je bil jasen Ghaemi.
Dva nemška novinarja, ki sta Aštianijevo pred časom intervjuvala, so oktobra aretirali in ju obtožili vohunstva. Aretirana sta bila tudi sin in odvetnik obtoženke, a ni jasno, na podlagi kakšnih obtožb.