Podpora islamistov tako Muslimanske bratovščine kot selafistov ni vprašljiva - predsednika Mursija pozivajo:
Podpora islamistov tako Muslimanske bratovščine kot selafistov ni vprašljiva - predsednika Mursija pozivajo: "Zaupamo ti, da očistiš Egipt!" Foto: Reuters

Shod v podporo Mursiju, ki ga je organizirala Muslimanska bratovščina, je bil odgovor na vse bolj množične proteste proti Mursijevi samovolji prejšnji teden. Pred slovito kairsko univerzo se je zbralo najmanj 50 tisoč podpornikov predsednika, kjer so vzklikali v podporo dekretu, osnutku ustave in islamu.

Osnutek ustave potrjen brez opozicije
Mursijevi privrženci so podporo izrazili tudi v petek sprejetemu osnutku ustave, ki ga je opozicija označila za pomanjkljivega. Sekularni, tako iz liberalnih kot levičarskih vrst, in krščanski člani egiptovskega parlamenta se v znak protesta proti islamistični večini, ki želi narekovati vsebino ustave, glasovanja o osnutku ustave niso udeležili.

"Ljudstvo želi uveljavitev božjega zakona," je vzklikala na pobudo bratovščine in selafistov zbrana množica. "Zagotovo bomo še nocoj predstavili ustavo predsedniku Mursiju," je podpornikom zagotovil Mogamed Al Beltagi, eden izmed najvidnejših voditeljev Muslimanske bratovščine, ki je hkrati tudi član parlamenta.

Referendum - preizkus podpore Mursiju
Parlament bo proti večeru osnutek ustave posredoval Mursiju, ki bo imel nato dva tedna časa, da razpiše referendum, kjer bodo o njegovi usodi odločali vse bolj razdeljeni Egipčani.

"Tisti s trga Tahrir ne predstavljajo vseh. Večina ljudstva podpira Mursija in ne nasprotuje dekretu," je na robu trga svoje stališče pojasnjeval 23-letni farmacevt Mohamed Noši, ki je na shod v organizaciji Muslimanske bratovščine prišel z avtobusom iz Mansure, mesta severno od Kaira.

Ostra delitev med islamisti in opozicijo
Egipt je globoko razdeljen, na trgu Tahrir se je zbrala vsa mogoča opozicija - od liberalcev, levičarjev do kristjanov in nacionalistov ter podpornikov padlega režima Hosnija Mubaraka. Zahteva združene opozicije je jasna: preklic dekreta, ki predvsem posega v pravosodno oblast, ki bo po novem povsem podrejena samovolji predsednika, čigar beseda in odločitev postaja absolutna.

"V Egiptu ni prostora za diktaturo," je proti "faraonu" odmevalo na trgu Tahrir, medtem ko so pred kairsko univerzo slavili predsednika Mursija, ki naj bi utrdil absolutno vladavino Muslimanske bratovščine.