Kasab bo, če bo kazen potrdilo vrhovno sodišče, usmrčen z obešenjem. Foto: Reuters
Kasab bo, če bo kazen potrdilo vrhovno sodišče, usmrčen z obešenjem. Foto: Reuters

Sodišče, ki je že v ponedeljek odločilo, da je 22-letni Pakistanec zaradi sodelovanja pri terorističnih napadih kriv 86 točk obtožnice, med njimi umora, vojskovanja proti Indiji in posedovanja razstreliva, je Kasaba obsodilo na smrt. Smrtno kazen v Indiji izvajajo z obešenjem, pred izvršitvijo pa jo mora potrditi še vrhovno sodišče.

Proces, kjer so odločali o Kasabovi krivdi, je trajal 271 dni, potekal pa je ob strogih varnostnih ukrepih na posebnem sodišču, ki so ga postavili kar v zaporu, kjer je bil priprt Kasab, ki je edini preživeli izmed napadalcev. V 14-mesečnem procesu so se zgodili številni preobrati, saj je Kasab najprej zavračal vse obtožbe, nato pa je julija lani v dramatičnem pričanju priznal vpletenost v napade in prosil, naj ga obesijo. Njegovi prošnji sodišče ni ugodilo, sodni proces pa se je nadaljeval.

Napadi v Mumbaju ohladili odnose med Indijo in Pakistanom
V napadih v Mumbaju novembra leta 2008, ki so trajali tri dni, je umrlo 174 ljudi, med njimi tudi devet napadalcev, več kot 300 ljudi pa je bilo ranjenih. Teroristi so napadli hotele, glavno železniško postajo, restavracijo in judovski center.

Napad je ohladil odnose med Indijo in sosednjim Pakistanom, Indija pa je za napade obtožila pakistanske upornike iz skupine Laškar-e-Taiba. Po začetnem zanikanju je Pakistan pozneje le priznal, da so bili napadi načrtovani na njihovem ozemlju in da je bil Kasab pakistanski državljan.