Youssuju N'Dourju so se predsedniške sanje razblinile, a še naprej ostaja glasen kritik predsednika Wadea. Foto: Reuters
Youssuju N'Dourju so se predsedniške sanje razblinile, a še naprej ostaja glasen kritik predsednika Wadea. Foto: Reuters
Protestniki so na ulicah Dakarja že od januarja. Foto: Reuters
Bo Wade zmagal ne glede na dejanske rezultate volitev? Foto: Reuters
Senegalci so se do zdaj lahko pohvalili z zgledno demokracijo. Je tega konec? Foto: Reuters

V nedeljo, natanko teden dni pred napovedanimi predsedniškimi volitvami, so v prestolnici Dakar spet izbruhnili spopadi med policijo in protestniki.
Protesti, ki so do zdaj terjali štiri življenja, so se razplamteli prejšnji teden, povod zanje pa je sporna vnovična predsedniška kandidatura predsednika Abdoulaya Wada. 85-letni voditelj se bo na volitvah pomeril z mlajšo opozicijo, ki zahteva njegov odhod. Zaradi vse bolj napetega ozračja mnoge skrbi, da bo potencialna nova Wadeova zmaga zanetila ljudsko vstajo.

Običajno živahno prestolnico vsakih nekaj dni pretresajo protesti vse od januarja, ko je sodišče razsodilo, da Wade lahko kandidira. Skoraj 86-letni politik (drugi najstarejši na celini po zimbabvejskem samodržcu Robertu Mugabeju) se poteguje za nov sedemletni mandat v državi, kjer večina ljudi ne živi prek 60. leta starosti. Če zmaga, bi bil to njegov tretji mandat, pa čeprav je leta 2001 nadziral revizijo ustave, ki je predsednikovanje omejila na dva mandata.

"Evolucija, ne revolucija"
Med Wadovimi kritiki je tudi 52-letni N'Dour, najbolj znan po svojem duetu Seven Seconds z Neneh Cherry. "Ne pozivamo k revoluciji v slogu arabske pomladi," je povedal N'Dour za The Telegraph. "A nedvomno potrebujemo evolucijo."
N'Dour je izrazil frustracijo, ker se Wade noče umakniti: "Dal je postaviti 26 milijonov dolarjev vreden kip, ni pa dal ljudem tekoče vode. Predsednik se obnaša kot kralj. Tu nimamo diamantov ali nafte. A tisto, kar imamo, je celo dragocenejše: izložbo za demokracijo. Na to smo ponosni. In za to se je prav gotovo prav tako pomembno boriti kot za nafto ali zlato."

Model za demokracijo
A stanje v državi je vse prej kot rožnato. 60 odstotkov senegalskega prebivalstva je nepismenih, skoraj polovica jih je zaposlenih, BDP na prebivalca pa je pičlih 1.041 dolarjev na leto. Kljub temu pa so imeli Senegal dolgo za model strpnosti in stabilnosti v nemirni Afriki in je edina država v zahodni Afriki, ki nikdar ni doživela državnega udara.

In N'Dour želi, da to tudi ostane. Na zborovanju na osrednjem dakarskem trgu Place de l'Independance je afriški zvezdnik poprijel za mikrofon. "Dopuščamo, da se tu udomači dikatorstvo," je opozoril svoje privržence. "Senegal se mora osvoboditi, znova odkriti svojo demokracijo."
Wade da, N'Dour ne
N'Dourjeve predsedniške sanje so se razblinile že prejšnji mesec, ko je isto sodišče, ki je razglasilo Wadeovo kandidaturo za ustavno, N'Dourjevo označilo za neveljavno, češ da je bilo nekaj od njegovih 10.000 podpisov za nominacijo nečitljivih. A to N'Dourja ni ustavilo, da ne bi še naprej vodil goreče kampanje proti Wadeovemu tretjemu mandatu.
Wade, ki se ne ozira na pozive mednarodne skupnosti, da se odreče kandidaturi, trdi, da je izboljšal infrastrukturo in dvignil življenjske standarde, medtem ko njegove nasprotnike skrbi korupcija, nepotrebno trošenje denarja in nepotizem. In nekateri opazovalci so prepričani, da ima Wade zmago že v žepu - ne glede na volilne rezultate. Senegal se je leta 1960 osamosvojil od Francije in ima neprekinjeno tradicijo mirne, večstrankarske demokracije.

Za mesto predsednika se sicer poteguje 14 kandidatov, med njimi trije nekdanji premierji, ugledna profesorica, ki se ukvarja s človekovimi pravicami, in glasni modni oblikovalec.