Oblasti pravijo, da predanost reformam ni bila še nikoli tolikšna, kot je pod kraljem Mohamedom VI. (na sliki s predsednikom Alžirije Abdelazizom Boutefliko, ki se tudi spoprijema s protesti). Foto: EPA
Oblasti pravijo, da predanost reformam ni bila še nikoli tolikšna, kot je pod kraljem Mohamedom VI. (na sliki s predsednikom Alžirije Abdelazizom Boutefliko, ki se tudi spoprijema s protesti). Foto: EPA
Maroko
Razen nekaj protestnih samosežigov je bilo od začetka protestov v Tuniziji v Maroku mirno. Foto: EPA

V največjem maroškem mestu Casablanca je več tisoč ljudi zahtevalo "svobodo, dostojanstvo in pravico", v prestolnici Rabat je svoje zahteve glasno izražalo okoli 2.000 ljudi, po ocenah organizatorjev še enkrat toliko. Protesti so načrtovani tudi za Marakeš, priljubljeno turistično destinacijo, in druga mesta.

Številni protestniki so imeli s seboj tunizijske in egiptovske zastave v znak podpore tamkajšnjima uporoma, ki sta prinesla spremembo vodstva, vpili pa so sporočila, kot sta "Ljudje zavračamo ustavo, narejeno za sužnje!" in "Ljudje hočemo padec avtokracije".

Uniformirani policisti so v Rabatu od daleč opazovali protestnike, med katerimi pa so opazili policiste v civilu z beležnicami. "To je miren protest za podporo ustavnim spremembam, povrnitvi dostojanstva ter koncu podkupovanja in ropanja javnih fondov," je dejal eden izmed organizatorjev protesta.

Pozivi k protestom na Facebooku
K vsesplošnim protestom, na katerih bi ljudstvo zahtevalo številne politične reforme, so pozivali predvsem mladi Maročani, tudi s pomočjo spletnega družabnega omrežja Facebook, kjer so zbrali več tisoč podpornikov.

Pozivi Maročanov sledijo podobnim t. i. "Facebook revolucijam", ki so zrušile več desetletij trajajoča režima v Tuniziji in Egiptu ter povzročile nemire v Bahrajnu, Jemnu, Alžiriji in Džibutiju.

V Maroku, ki mu vlada kralj Mohamed VI., je bilo od začetka t. i. jasminove revolucije v Tuniziji do zdaj relativno mirno. Le v Zahodni Sahari, ki je pod zasedbo Maroka, so konec decembra lani potekali krvavi protesti. V državi sicer, podobno kot drugod v regiji, vlada visoka brezposelnost, predvsem med mladimi, korupcija pa je močno razširjena.

Kralj Mohamed VI. naklonjen reformam
Maroko je uradno ustavna monarhija z izvoljenim parlamentom, a ustava kralju omogoča, da razpusti zakonodajni zbor, uvede izredno stanje in ima ključno besedo pri imenovanju vladnih ministrov, vključno s predsednikom vlade.

Kralj Mohamed VI. je član dinastije Alaouite, ki Maroku vlada približno 350 let. Velja za naslednika preroka Mohameda (zato je v ustavi zapisano, da je svet), na oblast pa je prišel leta 1999. Uživa precejšen ugled, saj si prizadeva odpraviti žalostno zapuščino zlorab človekovih pravic, revščine in nepismenosti, ki mu jo je po 38 letih vladanja zapustil njegov oče, kralj Hassan II.

Finančni minister Salahedine Mezouar je državljane pozval, naj bojkotirajo proteste, ker "lahko v nekaj tednih izgubimo, kar smo pridobili v zadnjih desetih letih". Oblasti skrbi tudi, da bi morebitne nemire izkoristili Alžirija in Fronta Polisario, ki si prizadevata za neodvisnost Vzhodne Sahare.