Akcija zbiranja denarja za vojne veterane Republike srbske je zadnji primer zbliževanja nekdanjih sovražnikov. Hrvati, Bošnjaki in Srbi so že sodelovali pri stavki železničarjev, zdaj pa so prvič segli v svoje denarnice, da bi pomagali
Akcija zbiranja denarja za vojne veterane Republike srbske je zadnji primer zbliževanja nekdanjih sovražnikov. Hrvati, Bošnjaki in Srbi so že sodelovali pri stavki železničarjev, zdaj pa so prvič segli v svoje denarnice, da bi pomagali "drugi strani". Foto: EPA
BiH
Vojni veterani v BiH-u so se pred dvema desetletjema pobijali, danes zbirajo denarno pomoč za nekdanje sovražnike. Foto: EPA

Kar je bilo v času najhujše morije v Bosni in Hercegovini v 90. letih prejšnjega stoletja nekaj povsem nepredstavljivega, se je nedavno uresničilo – hrvaški in bošnjaški vojni veterani v Federaciji BiH-a zbirajo denar za revne vojne veterane Republike srbske. Bojevanje na nasprotnih straneh pred 20 leti ni preprečilo, da ne bi pokazali solidarnosti drug do drugega, poroča spletni portal Dnevnik.hr.

Zaradi neusklajenih političnih odločitev so vojni veterani Federacije BiH-a upravičeni do pokojnin, njihovi kolegi iz Republike srbske pa ne. BiH je leta 2010 začel pomlajevati svojo vojsko in oblasti so upokojile vse vojake, starejše od 35 let. Nekateri pokojnin nikoli niso prejeli, zato so se znašli v revščini.

Večini veteranov po 60 evrov
Eden izmed njih je srbski vojni veteran Slavko Rašević, ki je tako reven, da ne more plačati niti elektrike, kaj šele vozovnico za avtobus, da bi se njegova otroka lahko peljala v šolo. Ko se je odločil, da bo 17-letni hčerki moral reči, da ne more več v šolo, je dobil nepričakovano novico – bošnjaški in hrvaški vojaki, ki so začeli dobivati denarno pomoč, so se odločili del tega denarja deliti z manj srečnimi srbskimi vojnimi veterani.

Rašević se je pred 20 leti pridružil bosanskim Srbom v boju proti svojim someščanom, Bošnjakom in Hrvatom, ki so bili tedaj sovražniki. Zdaj so ga drugi srbski vojni veterani izbrali, da bo prvi, ki bo prejel pomoč nekdanjih sovražnikov. Veterani so doslej zbrali 5.000 evrov. Odločili so, da bo tisti, ki denar najbolj potrebuje – Rašević – prejel 500 evrov, drugi pa po 60 evrov.

Politiki so jim dali v roke orožje
Takoj ko so januarja dobili denar, so Bošnjaki in Hrvati začeli zbirati prispevke in jih vplačevati na račun srbskega veterana Radeta Dželetovića, ki je pristojen za razdeljevanje denarja drugim veteranom. "Ta novica je šokirala svet," je prepričan.

"Politiki so nas tedaj zavedli in nam, 16- in 17-letnikom, dali puške. Vzeli smo puško, ko smo bili še v šolskih klopeh, ker nas je ta politika, ki so jo tedaj vodili, pripeljala do tega, da smo se pobijali med seboj. Po toliko letih smo se znašli v položaju, da pomagamo drug drugemu, ker nam oblast preprosto ne želi pomagati," se spominja Senad Hubijer iz Goražda.

Veteran Nihad Grabovica iz Goražda si ne more pomagati, da se ne bi nasmehnil ob zgodovinski ironiji. "Zgoraj, na tistem hribu, sta (Radovan) Karadžić in (Ratko) Mladić igrala šah. Mi pa smo v položaju, da tem ljudem, ki so streljali na nas iz teh rovov, zbiramo denar, da lahko nahranijo svoje otroke," pravi Grabovica, ki se je uprl Srbom, ki so leta 1992 napadli Goražde in mesto napadali tri leta, še piše Dnevnik.hr.