Flynn se je predal FBI-ju, izrekel pa se je za krivega. Foto: Reuters
Flynn se je predal FBI-ju, izrekel pa se je za krivega. Foto: Reuters
Flynn naj bi bil pripravljen pričati, da mu je Trump kot predsedniški kandidat naročil, naj vzpostavi stike z Rusi. Foto: Reuters
Michael Flynn po obtožbi laganja že priznal
Flynn priznal, da je lagal FBI-ju

Razlog za obtožnico urada posebnega preiskovalca Roberta Muellerja so Flynnove neresnične izjave Zveznemu preiskovalnemu uradu (FBI) s konca januarja letos. Flynn se je pod udarom namreč znašel zaradi nedovoljenih stikov z Rusijo, preden je Trump prevzel položaj predsednika, zaradi česar je s položaja Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost moral oditi po samo nekaj tednih.

V ospredju je predvsem vprašanje, ali se je Flynn na srečanju s takratnim ruskim veleposlanikom v Washingtonu Sergejem Kisljakom pogovarjal o ameriških sankcijah proti Rusiji. Flynn se je s Kisljakom srečal decembra lani, po Trumpovi izvolitvi, a pred njegovo prisego. Flynn je sprva v celoti zamolčal srečanje z ruskim veleposlanikom.

Flynn, ki se je že predal FBI-ju, se je na zaslišanju izrekel za krivega. Priznal je, da je Kisljaku priporočil, naj Rusija ne uvede povračilnih ukrepov na sankcije vlade predsednika Baracka Obame, saj da bodo po Trumpovi inavguraciji vse uredili. Obama je uvedel sankcije proti Rusiji zaradi domnevnega vpletanja Moskve v volitve. Sankcije ostajajo veljavne. Trump bi jih sicer rad odpravil, a mu je kongres to preprečil.

Največ pol leta v zaporu?
Flynn je priznal tudi laganje o pozivu Rusiji, naj pomaga zavreti predlog resolucije, ki ni bila všeč Izraelu. Kot je dejal poročevalec francoske tiskovne agencije AFP, ki je bil navzoč na zaslišanju pred sodnikom, je ta sprejel Flynnovo priznanje in dejal, da se mu ne bo sodilo. Flynnu je sicer grozila do petletna zaporna kazen, a po poročanju BBC-ja najverjetneje ne bo zaprt več kot pol leta.

Ameriška televizija ABC News medtem poroča, da je Flynn posebnemu preiskovalcu Muellerju obljubil "polno sodelovanje" in da je pripravljen pričati, da mu je Trump kot predsedniški kandidat "naročil, naj vzpostavi stik z Rusi". ABC News se pri poročanju sklicuje na vir blizu Flynnu.

BBC še poroča, da naj bi Flynn v izjavi tožilcem omenil vpletenost višjega uslužbenca v Trumpovem taboru, kar bi lahko nakazalo smer Muellerjeve preiskave. Ameriški mediji, kot so NBC News, Bloomberg in Washington Post, poročajo, da gre za Trumpovega svetovalca in zeta Jareda Kushnerja.

Bela hiša Flynna povezuje z Obamo
Bela hiša je v odzivu na obtožbo in njegovo priznanje Trumpa in njegovo vlado skušala distancirati od Flynna. Sporočajo, da je bil Flynn na položaju v Trumpovi vladi le 25 dni, pred tem pa je bil uslužbenec v vladi Baracka Obame.

Obama je Flynna odpustil s položaja direktorja obrambne obveščevalne agencije na priporočilo sodelavcev zaradi njegovega "kaotičnega in prepirljivega vodenja agencije". Flynn pa je kljub temu ohranil pravico dostopa do strogo zaupnih podatkov, kar mu je omogočilo donosno lobistično kariero.

Pred Flynnom obtožen Manafort
Gre za drugega visokega Trumpovega sodelavca, ki je obtožen v okviru preiskave posebnega preiskovalca o povezavah Trumpove kampanje z Rusijo pred ameriškimi predsedniškimi volitvami novembra lani. Oktobra je bil Paul Manafort, nekdanji vodja Trumpove kampanje, obtožen zarote proti ZDA in pranja denarja ter neprijave kot tujega agenta ukrajinske, tedaj proruske vlade. Manafort se je izrekel za nedolžnega. V okviru preiskave sta obtožena še Richard Gates, Manafortov namestnik, in George Papadopoulos, nekdanji pomočnik v Trumpovi kampanji.

Michael Flynn po obtožbi laganja že priznal
Flynn priznal, da je lagal FBI-ju