Snemanje javnih prostorov bo še vedno dovoljeno. Foto: EPA
Snemanje javnih prostorov bo še vedno dovoljeno. Foto: EPA
Nemške delavce bodo zaščitili

V zadnjih letih je Nemčijo pretresel niz škandalov, povezanih z vohunjenjem za zaposlenimi, v katere so bila vpletena tudi taka podjetja, kot so trgovska veriga Lidl, telekomunacijski velikan Deutsche Telekom in državno železniško podjetje Deutsche Bahn.

Zaradi škandalov je nemška vlada predlagala predlog zakona, s katerim bi uredili vprašanje zasebnosti na delovnem mestu, in po besedah nemškega notranjega ministra Thomasa de Maiziereja bosta imela od tega koristi obe strani, saj se bo okrepilo medsebojno zaupanje, poroča Deutsche Welle.

Bistvo predloga zakona je prepoved uporabe nadzornih kamer brez vednosti zaposlenih, kar se je še posebej razpaslo med nemškimi trgovci, ki tako nadzorujejo, ali zaposleni kradejo. Z novim zakonom bi bilo prepovedano tajno snemanje v zasebnih prostorih, kot so garderobe, stranišča ali prostori za odmor.

Trgovci bodo lahko še vedno uporabljali kamere na javnih mestih, kot je okolica blagajn in vhodov, da bi tako učinkovitejše preprečili kraje. Kljub temu nasprotniki zakona menijo, da je videonadzor pomembno orodje pri zaščiti pred krajo ali zlorabami zaposlenih.

Facebook na udaru
Zakon predvideva tudi zaščito zasebnosti delavcev na spletnih socialnih omrežjih, in če bo sprejet, bo po poročanju DW-ja Nemčija postala prva država na svetu, ki bo prepovedala, da bi vsebine na Facebooku uporabili pri odločitvah o zaposlovanju delavcev.

Notranji minister je pojasnil, da delodajalec na Facebooku ne bo smel zaprositi za prijateljstvo in potem svoj status prijatelja uporabiti za zbiranje zasebnih podatkov ter jih uporabiti proti prosilcu za službo.

Spletna socialna omrežja, ki so povezana z delom in služijo za navezovanje poslovnih stikov, kot so Xing in Linkedln, bodo delodajalci lahko uporabljali še naprej, kot tudi podatke, ki so splošno dostopni na spletu.

Predlog zakona čakata še razprava v parlamentu in glasovanje, če bo sprejet, pa čakajo kršilce kazni do 300.000 evrov.

Nemške delavce bodo zaščitili