Na berlinski železniški postaji Schönefeld nekateri Nemci begunce še naprej toplo pričakajo. Foto: Reuters
Na berlinski železniški postaji Schönefeld nekateri Nemci begunce še naprej toplo pričakajo. Foto: Reuters

Nemčija vsega ne zmore sama, potrebna je solidarnost.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere
Nemčija
Nemčija naj bi letos sprejela 800.000 prebežnikov. Foto: Reuters
Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel je postala med prebežniki prava junakinja. Foto: Reuters

Težava ni toliko število beguncev, kot je hitrost, s katero prihajajo. Zaradi tega se zvezne dežele in občine zelo težko soočajo z navalom.

Nemški minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel
false
Iz Madžarske so se prebežniki peš odpravili proti meji z Avstrijo. Foto: Reuters
false
Večina prebežnikov se je iz Avstrije z vlakom odpravila v Nemčijo, ki pričakuje, da bo letos sprejela 800.000 beguncev. Foto: Reuters
false
Utrujeni sirski begunci po dolgi in naporni poti. Foto: Reuters
Nemčija začasno uvaja nadzor mej
Protest opozicije na Madžarskem

Cilj je uvedba nadzora pri vstopu v državo, kar pomeni, da bo vstop v državo mogoč le z veljavnimi dokumenti. Bodo pa v Nemčiji lahko ostali begunci, ki so tja že prišli, je dodal. Na mejo z Avstrijo naj bi poslali 2.100 nemških policistov, po poročanju časopisa Bild pa naj bi nameravali kontrole uvesti tudi na meji s Češko in Poljsko.

"Nemčija začasno ponovno uvaja nadzor na svojih mejah, posebej z Avstrijo. Cilj je omejitev zdajšnjega navala beguncev v Nemčijo in zagotovitev reda. To je pomembno tudi iz varnostnih razlogov," je dejal de Maiziere v kratki izjavi za javnost.

Kot je dodal, Nemčija po veljavni evropski zakonodaji ni dolžna prevzeti odgovornosti za večino iskalcev zaščite. Vse članice EU-ja je pozval, naj beguncev, ki prihajajo v Unijo, ne samo registrirajo, pač pa poskrbijo tudi za postopke, povezane z azilom. "

Vlak na relaciji Ljubljana-München vozi samo do Salzburga
Na Slovenskih železnicah so za MMC potrdili, da vlak na relaciji Ljubljana-München vozi samo do Salzburga. Potniki, namenjeni v Nemčijo, se morajo potem znajti sami, saj nadomestnega prevoza ni. Vlak na omenjeni relaciji naj bi samo do Salzburga vozil tudi jutri, ni pa še znano, ali bo jutri urejen nadomestni prevoz.

Da se Nemčija pripravlja na tak ukrep, so predtem že poročali nekateri avstrijski časopisi. Krone in Presse sta namreč na spletni strani objavila, da namerava nemška vlada zaradi navala beguncev še danes uvesti policijske kontrole na mejnem območju z Avstrijo, da bi "takoj ugotovili, kdo je upravičen do azila".

O tem naj bi bil obveščen tudi urad avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna, je poročal dnevnik Die Krone. Policijske kontrole bi lahko začeli izvajati že zvečer, je zapisala Die Presse, sklicujoč se na vladne kroge na Dunaju. Kako naj bi zaostritev pogojev za vstop v Nemčijo dejansko bila videti, za zdaj ni znano. Tako na primer ni jasno, ali bodo kontrole izvajali na vsakem mejnem prehodu ali zgolj na vlakih na meji.

Po navedbah nemških vladnih krogov je namen "dati jasen znak, ki ga bodo begunci, ki trenutno živijo v begunskih taboriščih na Bližnjem vzhodu, razumeli", poroča Die Krone.

Zaradi poročil o uvedbi mejnih kontrol v Nemčiji se bo na kriznem zasedanju sešel urad avstrijskega kanclerja, je medtem poročal časnik Österreich, ki navaja, da bi lahko nemške oblasti kontrole začele izvajati v roku 24 ur.

Uvedba kontrol na mejah naj ne bi pomenila kršitve schengenskega sporazuma, pa je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, čeprav so predtem iz njegovega urada prihajale drugačne izjave. Si je pa Juncker zaželel, da bi Nemčija čim prej znova odprla meje.

Po poročanju avstrijskih železnic je Nemčija ustavila tudi vse vlake, ki prihajajo iz Avstrije, pa tudi tiste, ki so namenjeni v Avstrijo.

Tudi Češka krepi nadzor na meji z Avstrijo
Češki notranji minister Milan Chovanec je v odzivu na uvedbo policijskih kontrol Nemčije sporočil, da bo tudi Češka okrepila nadzor na meji z Avstrijo, medtem ko je avstrijski kancler Werner Faymann dejal, da ne bodo ponovno uvedli nadzora na meji z Madžarsko.

"Češka republika krepi ukrepe na meji z Avstrijo. Nadaljnje korake bomo sprejeli glede na število beguncev, namenjenih na Češko," je dejal Chovanec. Praga sicer odločno nasprotuje obveznim kvotam za porazdelitev beguncev po EU-ju, ki jih predlaga Evropska komisija.

Avstrijski kancler Faymann pa je predtem v prvem odzivu na odločitev Berlina dejal, da Avstrija ne načrtuje podobnega ukrepa in ne namerava uvesti kontrol na meji z Madžarsko. Ohranja pa občasne kontrole na obmejnem območju z Madžarsko, ki jih je uvedla pred časom. Kot je Faymann še dejal po kriznem zasedanju avstrijske vlade, pa za zdaj ni mogoče predvideti, kako bo nemški ukrep vplival na razmere v Avstriji. Kancler se bo sicer v torek v Berlinu sešel z nemško kolegico Angelo Merkel.

Na nemško odločitev o ponovni uvedbi nadzora na meji se je že odzval tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je ocenil, da je bil ta ukrep "potreben za zaščito evropskih in nemških vrednot". "Povsem razumemo odločitev Nemčije in izražamo polno solidarnost z njo," je dejal.

"Meje obremenjenosti so dosežene"
Nemčija tudi opozarja, da je dosegla zgornjo mejo obremenjenosti, saj v državo dnevno prispe več tisoč novih prebežnikov. "Meje obremenjenosti so dosežene, ta signal je treba jasno dati," je v Berlinu dejal minister za promet Alexander Dobrindt, ki je opozoril, da je Nemčija pri sprejemu beguncev dosegla mejo svojih zmožnosti. "Dolgo bomo potrebovali, da bomo uredili obstoječi težek položaj. Zdaj so potrebni učinkoviti ukrepi, da bi ustavili naval," je poudaril minister, sicer član krščanskih socialistov (CSU), sestrske stranke CDU kanclerke Angele Merkel na Bavarskem.

Med ukrepe po Dobrindtovih besedah sodi pomoč tistim državam, kamor se begunci v stiski najprej zatečejo, pa tudi učinkovit nadzor nemške meje, saj "zato, ker je EU povsem odpovedal, zaščita evropske zunanje meje ne deluje več". Nemčija že mesece veliko bolj pomaga pri premostitvi begunske krize kot vse druge države Evrope, je še dejal.

München poka po šivih
Opozorila o preobremenjenosti in omejenih zmožnostih za soočenje z begunsko krizo je bilo slišati tudi iz drugih nemških zveznih dežel, ne le iz trenutno najbolj obremenjene Bavarske. V Severnem Porenju - Vestfaliji so izjavo župana Münchna Dieterja Reiterja, da so jih pri sprejemu na tisoče beguncev pustili na cedilu, zavrnili, rekoč, da Bavarcem stojijo ob strani. Kot so dodali, pa ne vedo, kako dolgo bodo sami zdržali.

Pri grškem otoku Farmakonisi v Egejskem morju se je prevrnil čoln, pri čemer je utonilo najmanj deset ljudi, med njimi tudi otrok. Iz vode so rešili 68 ljudi, 29 beguncev je samih odplavalo na obalo. Iskalna in reševalna akcija za pogrešanimi se nadaljuje. V soboto pa sta se pred otokoma Samos in Lezbos prevrnila dva gumijasta čolna; pogrešajo pet ljudi.

Oglasil se je tudi nemški minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel, ki je ponovil Dobrindtove besede, da je Nemčija dosegla zgornjo mejo zmogljivosti. "Težava ni toliko število beguncev, kot je hitrost, s katero prihajajo. Zaradi tega se zvezne dežele in občine zelo težko soočajo z navalom."

Od odločitve nemške vlade pred tednom dni, da beguncem, ki se zadržujejo na Madžarskem, dovoli neregistriran vstop v Nemčijo, so z vlaki v Dortmund in Düsseldorf prepeljali na tisoče ljudi. Do danes zvečer naj bi njihovo število preseglo 10.000. V Berlinu danes prav tako pričakujejo vlak s 600 begunci iz Münchna. Tam so samo v soboto po najnovejših podatkih sprejeli 13.000 beguncev

V München naj bi samo v soboto prispelo več kot 10.000 prebežnikov. V bavarski prestolnici svarijo, da pokajo po šivih in da kapacitet ni dovolj. Brez strehe nad glavo bi lahko ostalo približno 5.000 ljudi. Nemška vlada zato pripravlja načrte, kako begunce z vlaki mimo Münchna usmeriti neposredno proti severu Nemčije.

Župan Münchna Dieter Reiter je izjavil, da je prebežnikov "zdaj res preveč". "Danes jih je prišlo 12.000, pričakujejo jih še do 3.000. München je preprosto prepoln. Ne moremo več zagotoviti, da ljudem ne bo treba spati na železniški postaji ali pod milim nebom kje v mestu."

Pritisk beguncev tudi na Avstrijo
Tudi Avstrija se pripravlja na množičen prihod prebežnikov, samo danes je na mejnem prehodu Nickelsdorf 1.500 ljudi. Oblasti v Salzburgu so zaradi izčrpanosti ljudi na terenu zaprosile za pomoč vojsko.

Avstrijske oblasti pričakujejo, da bo do konca dneva v državo vstopilo od 6.000 do 8.000 ljudi. Prebežniki prispejo z vlaki do Hegyeshaloma, nato pa peš prečkajo mejo z Avstrijo. S posebnimi vlaki in avtobusi jih nato prepeljejo na zahodno železniško postajo (Westbahnhof) na Dunaj, od koder jih želi večina nadaljevati pot proti Nemčiji.

Avstrijska vojska je sporočila, da bo od ponedeljka organizacijsko in logistično pomagala pristojnim službam na železniški postaji v Salzburgu, je sporočil poveljnik Heinz Hufler. Za pomoč vojske je zaprosil salzburški župan Heinz Schaden, saj so ljudje, ki pomagajo prebežnikom, po več kot tednu dni na koncu z močmi. Samo v soboto so po podatkih policije prek Salzburga na vlakih proti Nemčiji prepeljali več kot 8.000 ljudi, še poroča APA.

"Nemška vlada ocenjuje, da bo samo letos v Nemčijo prišlo od 300.000 do 500.000 beguncev. To pomeni, da se jih bo približno toliko napotilo skozi Avstrijo. Maksimalno desetina, torej od 30.000 do 50.000, jih bo pri nas zaprosila za azil. Če pomislimo, da je mogoče to pričakovati v obdobju okoli sto dni, to pomeni, da bo od 3.000 do 5.000 beguncev dnevno želelo potovati skozi Avstrijo, od 300 do 500 pa jih bo zaprosilo za azil," je za današnjo izdajo avstrijskega dnevnika Österreich spregovoril tudi avstrijski kancler Werner Faymann.

Rekordno dnevno število prebežnikov na Madžarsko
Kot navaja britanski BBC, je iz Srbije na Madžarsko samo v soboto vstopilo najmanj 4.000 ljudi, samo letos pa 175.000. Madžarska medtem pospešeno dokončuje gradnjo 175 kilometrov dolge ograje na meji s Srbijo, ki naj bi zadržala vstopanje prebežnikov v državo.

Razmere v madžarskem begunskem centru Röszke na meji s Srbijo so zaradi prevelikega števila nastanjenih ljudi in pomanjkanja osebja katastrofalne. Zdravstveni delavci so opozorili, da so razmere v begunskem centru posebej nevarne za nosečnice, grozi tudi, da se bodo med begunci začele širiti bolezni. V centru namreč nimajo niti tekoče vode, tako da se ljudje le stežka umijejo. Nemška vlada zato pripravlja načrte, kako begunce z vlaki prepeljati mimo Münchna, kamor jih prispe največ, neposredno proti severu Nemčije, poroča STA. Samo v soboto jih je v München prišlo več kot 10.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do Avstrije domnevno že prek Slovenije
Zaradi zaprtja meje in vedno strožjih ukrepov Madžarske, pa so nekateri prebežniki spremenili pot v Avstrijo prek Slovenije. Graška policija je za MMC potrdila, da so v petek res ustavili 43 prebežnikov. Domnevajo, da so prišli iz Slovenije, saj so jih ustavili pri Šentilju, o čemer pa slovenska policija ni bila obveščena.

Prebežnike so na območju avstrijske Štajerske v okrožju Lipnice ustavili, ko so ti pešačili. Ko so jih vprašali, kam gredo, so odgovorili, da proti Nemčiji, zato so jim dovolili vstop na vlak in odhod v želeno državo. Že včeraj smo poročali, da so bili prebežniki iz Sirije in Iraka ter da jih je pet zaprosilo za azil, 38 pa jih je pot nadaljevalo v Nemčijo. Na vprašanje, kako vedo, da so prebežniki res prišli v Avstrijo iz Slovenije, kakor je v petek poročala avstrijska tiskovna agencija APA, so nam odgovorili, da tega sicer "ne vedo", da pa tako sklepajo, "saj smo jih ustavili v bližini meje". Nadalje so v telefonskem pogovoru zanikali, da bi o tem obvestili slovenske pristojne organe.

Na Policijski upravi Maribor (PUM) so že včeraj navedli, da o dogodku res "niso bili obveščeni" in da "beguncev na območju Slovenije tudi niso zaznali". Kot so nam pojasnili na PUM-u, imata Slovenija in Avstrija podpisan sporazum o prevzemu oseb na skupni meji. "Če sosednja država razpolaga z materialnimi dokazi, da so osebe prišle iz Slovenije, nas o tem tudi obvesti ... Od avstrijskih varnostnih organov nismo prejeli nobene uradne informacije, da so prijeli kakršno koli osebo oziroma skupino oseb, ki bi nedovoljeno prestopile notranjo mejo med Slovenijo in Avstrijo."

Kako pa bi slovenska policija ukrepala, če bi ustavila prebežnike, ki prečkajo slovensko ozemlje? "Ravnali bomo v skladu z določili zakona o tujcih. V primeru izražene želje po mednarodni zaščiti pa v skladu z določili zakona o mednarodni zaščiti. Prav tako bomo upoštevali sporazume o prevzemu oseb, ki so podpisani z vsemi sosednjimi državami. V primeru razpolaganja z dokazi, da so takšne osebe prišle iz sosednje države, bomo ravnali v skladu s sporazumom in takšne osebe poskušali vrniti tej državi," so sporočili s PUM-a.

Nemčija vsega ne zmore sama, potrebna je solidarnost.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere

Težava ni toliko število beguncev, kot je hitrost, s katero prihajajo. Zaradi tega se zvezne dežele in občine zelo težko soočajo z navalom.

Nemški minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel
Nemčija začasno uvaja nadzor mej
Protest opozicije na Madžarskem