Hotel se dviga 105 nadstropij visoko. Foto: EPA
Hotel se dviga 105 nadstropij visoko. Foto: EPA
Notranjost hotela ne kaže, da bi bilo poslopje lahko odprto letos. Foto: Reuters

Severna Koreja je začela velikopotezni hotel Rjugjong graditi leta 1987, a ker je zmanjkalo sredstev, je gradnja za 16 let zastala. In čeprav so se dela leta 2008 spet začela, je hotel za mnoge postal simbol severnokorejskih neuspelih in prevelikih ambicij ter kronski dokaz norosti te komunistične države.

Turistična agencija, ki je posnela najnovejše fotografije gradbišča, pravi, da naj bi se hotel zdaj odprl čez dve ali tri leta. Le malo ljudi so do zdaj spustili v zloglasni hotel, ki si je med drugim pridobil vzdevke, kot so "hotel pogubljenja", "fantomski hotel" in "najgrša stavba na svetu".

Brez pohištva, brez napeljav
Rjugjong so zasnovali z namenom poslati svetu vtis vse bogatejše in cvetoče Severne Koreje. Imel naj bi 3.000 sob, sedem vrtečih restavracij v piramidinem vrhu, vse skupaj pa naj bi po ocenah iz 80. let stalo 880 milijonov dolarjev - ali, povedano drugače, 2 odstotka BDP-ja revne Severne Koreje.
A zaradi drugih gospodarskih prioritet so morali gradnjo hotela potisniti na stranski tir, kjer je ostal nedotaknjen vse do lansiranja projekta za polepšanje mestne podobe pred petimi leti.

Takrat so samozavestno napovedovali, da naj bi bila zunanja konstrukcija zgrajena do leta 2010, interier pa dve leti pozneje - kompleks so namreč hoteli slavnostno odpreti 15. aprila letos, na 100. obletnico rojstva ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga.
A fotografije iz notranjosti hotela, ki jih je posnela turistična agencija Koryo Tours iz Pekinga, ki se specializira za potovanja v Severno Korejo, kaže prostorno betonsko avlo, polno gradbenih odrov in golih stebrov, brez kakršnega koli znaka napeljav, kaj šele pohištva.