Namesto Nikolića naj bi se inavguracije hrvaške predsednice udeležil predsednikov svetovalec za zunanjo politiko Ivan Mrkić. Foto: EPA
Namesto Nikolića naj bi se inavguracije hrvaške predsednice udeležil predsednikov svetovalec za zunanjo politiko Ivan Mrkić. Foto: EPA

Nova hrvaška predsednica je pred kratkim razburila srbsko javnost, ko je avtonomno srbsko pokrajino Vojvodino razglasila za državo, Srbe na Hrvaškem pa za Hrvate. Glede na to, da je datum njene prisege predviden v nedeljo, 15. februarja, ko v Srbiji praznujejo dan državnosti, pa so možnosti, da bi Tomislav Nikolić spremenil svoje mnenje, majhne, poroča B92.

Srbija ne bo več popuščala
Trditve medijev je potrdila tudi svetovalka srbskega predsednika Stanislava Pak Stanković. "Ko bo dobil vabilo, bo predsednik Nikolić znova razmislil o tem, ali bo navzoč na inavguraciji. V vsakem primeru pa ne bo več praksa, da Srbija venomer popušča," je bila jasna. Dodala je, da to sicer ne bo vplivalo na prizadevanja Srbije, da še naprej sodeluje z vsemi državami v regiji.

Iz Zagreba so sporočili, da bodo povabilo na inavguracijo poslali vsem predsednikom držav, ki imajo na Hrvaškem diplomatska-konzularna predstavništva. To pomeni tudi predsednico Kosova Atifete Jahjaga.

Na inavguraciji prejšnjega hrvaškega predsednika Iva Josipovića ni bilo predstavnika Srbije, saj so bili med povabljenimi gosti tudi predstavniki iz Prištine. Kot poroča B92, naj bi se inavguracije hrvaške predsednice udeležil predsednikov svetovalec za zunanjo politiko Ivan Mrkić.

Prestavila datum prisege, da bo na njej več ljudi
Kolinda Grabar-Kitarović je odločila, da bo njena slovesna prisega na Trgu svetega Marka v Zagrebu v nedeljo, 15. februarja, in ne tri dni pozneje, kot je bilo pričakovano. Nova hrvaška predsednica se je odločila za spremembo datuma, ker si želi, da bi bilo na inavguraciji čim več ljudi, je v ponedeljek zvečer poročala komercialna televizija Nova TV.

Razlog spremembe datuma prisege naj bi bil to, da bo 18. februarja v Washingtonu potekalo veliko srečanje zveze Nato in bodo številni državniki sprejeli vabilo ameriškega predsednika Baracka Obame, namesto da bi prišli v Zagreb.