Nasprotnikov splava je v Mehiki veliko. In so glasni. Foto: EPA
Nasprotnikov splava je v Mehiki veliko. In so glasni. Foto: EPA
Razprava o splavu je vrhunec dosegla leta 2007. Foto: EPA

Očima so že aretirali, a odvetniki z obeh strani opozarjajo, da se je bitka šele začela. "Ta deklica je precej več kot le osamljen primer," je dejala Adriana Ortiz-Ortega, raziskovalka na mehiški univerzi, ki je napisala na temo splav v Mehiki dve knjigi. "In zdaj je precej več vpliva konservativnih skupin, ki skušajo preprečiti uzakonitev splava."
Splav je v mehiški prestolnici zakonit, a prepovedan ali pa močno omejen po večini drugih zveznih držav. Dekličina domača država Quintana Roo, na polotoku Yucatan, dovoljuje splav v primerih posilstva v prvih 90 dneh nosečnosti. A 10-letnica je noseča že 17 tednov in pol, skoraj mesec dni čez rok.
Pozivi k preiskavi
Organizacije za varstvo človekovih pravic pozivajo zvezne oblasti in OZN, da raziščejo, kako se s primerom ukvarja Quintana Roo, češ da oblasti dekleta niso poučile o njenih pravicah do splava prejšnji mesec, ko je njena mati prijavila napad. Tudi zvezno tožilstvo ne ve nič več. "Ne vemo, kaj se dogaja, inštitucije, ki naj bi ponudile podporo in skrb za te mladoletnike, pa niso transparentne. Zahtevamo odgovornost," je odločna Maria Luisa Sanchez Fuentes, direktorica Informativne skupine za reproduktivno izbiro.

Dekle je zdaj v oskrbi socialne službe, oblasti pa nenehno spremljajo njeno fizično in psihološko oskrbo. S socialne službe so v izjavi prejšnji teden zapisali, da sta deklica in zarodek zdrava. A zvezna zakonodajalka Maria Hadad trdi, da dekličini zdravniki niso popolnoma odkriti, češ da bi lahko nadaljevanje nosečnosti deklici pustilo resne zdravstvene težave.
Liberalna le prestolnica
Rimokatoliška cerkev glasno nasprotuje splavu v Mehiki, ta tema pa je v državi že dolgo izjemno sporna. Razprava je bila še posebej razgreta leta 2007, ko je liberalnejša prestolnica Ciudad de Mexico potrdila zakon, po katerem je splav v prvih treh mesecih nosečnosti zakonit brez omejitev. Na to odločitev so se nasprotniki pritožili, a jo je vrhovno sodišče leto dni pozneje potrdilo.
Od leta 2007 dalje je 17 zveznih držav potrdilo zakone, ki "ščitijo življenje, ki se začne s spočetjem". V Quintani Roo so take spremembe ustave uvedli lani.