Naslednico ERT-ja naj bi Grki dobili že jeseni. Foto: EPA
Naslednico ERT-ja naj bi Grki dobili že jeseni. Foto: EPA

spet začela oddajati program. Natanko ob 21. uri po lokalnem času so zavrteli star grški film.
Za zdaj se sicer na frekvenci, na kateri je oddajal ukinjeni ERT, prikaže le znak z napisom Grška javna televizija, kmalu pa naj bi začeli predvajati nov program.

Televizija je davi najprej objavila testno sliko z napisom Grška javna televizija. Vlada sicer najprej predvideva začasni program, ki bo vključeval filme in dokumentarne filme, nato pa bodo delo začele ekipe, ki bodo pripravile vse za novo televizijo, naslednico ERT-ja. To naj bi se zgodilo še do jeseni.
Slabo gospodarjenje?
Grški premier Antonis Samaras, ki je na čelu šibke vladne koalicije, je 11. junija v okviru varčevalnih ukrepov ukinil ERT in ga obtožil slabega gospodarjenja. Grčija bo s tem privarčevala 300 milijonov evrov na leto, poleg tega pa se je število uslužbencev javnega sektorja zmanjšalo za 2700 ljudi.

Zaprtje ERT-ja je sprožilo številne kritike, tudi v tujini, in vodilo v preoblikovanje vlade. Odpuščeni uslužbenci nekdanje televizije pa so ob pomoči Evropske radiotelevizijske zveze (EBU) v določeni meri ohranili predvajanje svojega programa.