Hrvaški mediji pišejo, da naj bi M San veliko poslovno rast dosegel prav v času, ko je bil predsednik vlade Ivo Sanader. Foto: EPA
Hrvaški mediji pišejo, da naj bi M San veliko poslovno rast dosegel prav v času, ko je bil predsednik vlade Ivo Sanader. Foto: EPA

Jutarnji list je v svoji današnji izdaji zapisal, da je država samo lani M Sanu plačala 450 milijonov kun (60 milijonov evrov), ta pa je prek svojih podružnic v Srbiji, BiH-u in Makedoniji lani nakazal 300.000 evrov na račun podjetja Alia savjetovanje, ki je v lasti nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja. Član uprave skupine M San je upokojeni general hrvaške vojske Damir Krstičević, ki naj bi ga stranka HDZ na prihodnjih parlamentarnih volitvah kandidirala za poslanca v volilni enoti v Dubrovniku, skupaj s premierko Jadranko Kosor.

Hrvaška policija preverja vse pogodbe, ki jih je M San dobil na podlagi javnih razpisov, preiskuje dokumentacijo v Hrvaški poštni banki, hrvaškem elektrogospodarstvu ter na ministrstvih za kmetijstvo in znanost, pa tudi v vladni agenciji za "elektronsko Hrvaško". M San je posloval tudi s hrvaško carino, Podravko, hrvaškimi železnicami ter ministrstvom za morje, promet in infrastrukturo.

Pogodbe za dva milijona evrov brez javnega razpisa
Jutarnji list še izpostavlja, da je hrvaški kmetijski minister Petar Čobanković leta 2009 podpisal štiri pogodbe s sestrskim podjetjem M Sana, King ICT, v vrednosti približno dveh milijonov evrov brez javnega razpisa. Na eno izmed omenjenih pogodb za računalniške storitve naj bi se pritožila tudi ameriška družba Hewlett-Packard.

Po navedbah Jutarnjega lista je policija podrobno preiskavo doslej sprožila le v primeru Fimi-medie, oglaševalske družbe, prek katere naj bi z denarjem iz javnih podjetij in z ministrstev polnili črne sklade HDZ-ja. "Na podlagi tega je mogoče sklepati, da tožilstvo in policija, poleg suma podkupnine Sanaderju, sumita tudi na razširjeno korupcijo v vladnih resorjih in podjetjih," piše Jutarnji list.

M San dosegel rast v času vlade Iva Sanaderja
Omenja tudi, da je imel M San veliko poslovno rast prav v času, ko je bil predsednik vlade Ivo Sanader, in je v letih 2008 in 2009 zaznal 30-odstotno zvišanje prihodkov. Le četrtina prihodkov je bila dosežena na tujih trgih, tri četrtine pa so posledica pogodb z ministrstvi in vladnimi podjetji.

M San je sicer zasebna družba, ustanovljena leta 1995. Do leta 2001 se je prebila na vodilno mesto na trgu računalniških storitev na Hrvaškem, takrat je Krstičević postal tudi član uprave.