Kopaczeva je vodenje vlade prevzela od svojega mentorja. Foto: Reuters
Kopaczeva je vodenje vlade prevzela od svojega mentorja. Foto: Reuters
Donald Tusk
Tusk odhaja novim izzivom naproti. Foto: Reuters
Ewa Kopacz
Poljsko gospodarstvo prevzema Kopaczeva v stabilnem stanju. Foto: Reuters

57-letna Kopaczeva je tesna sodelavka odhajajočega premierja in je v vladajoči stranki Državljanska platforma od njenega nastanka leta 2001. Med letoma 2007 in 2011 je bila v Tuskovi vladi ministrica za zdravje.

Po mnenju kritikov novi predsednici poljske vlade primanjkuje realne politične moči in jasno začrtane vizije, sama pa je ob imenovanju dejala, da se veseli izziva sestave nove vlade. Nekaj ključnih ministrskih položajev, vključno z obrambnim ministrom, bo v novi vladi najverjetneje ostalo nespremenjenih. Kopaczeva ima dva tedna časa za sestavo nove vlade, ki jo mora nato potrditi še parlament.

Pomiriti bo treba strankarske nasprotnike
Analitiki opozarjajo, da bo za Kopaczevo večji izziv kot vladna politika obvladovanje notranjih trenj v njeni stranki, kjer bo treba pridobiti podporo vplivnega strankarskega kolega Grzegorzja Schetyne, ne da bi ga pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto postavila na stranski tir in ga skupaj z njegovo frakcijo spodbudila k izstopu.

Schetyna veljal za tekmeca Tuska in ga je že večkrat skušal izpodriniti z najvišjega položaja, a mu ni uspelo. Ko je izgubil službo predsednika parlamenta, ga je na tem položaju zamenjala prav Kopaczeva in mu pozneje izmaknila še položaj prvega podpredsednika stranke.

Če se bo Schetyna znova potegoval za vodenje stranke in pri tem uspel, bo to nedvomno omajalo Kopaczevo, saj je poljski premier tradicionalno tudi predsednik svoje stranke. Bolj črn scenarij bi sicer bil, da bi s svojo frakcijo zapustil stranko in tako vlado prikrajšal za večino v parlamentu, s tem pa sprožil predčasne volitve.

Vodilni v stranki upajo na kompromis znotraj stranke, ki bi ga lahko dosegli, da bi Schetyni in njegovi frakciji namenili pomembne položaje.

Stabilnost pod Tuskom
Tusk je vladal rekordnih sedem let in v tem času mu je uspelo brzdati rivalske frakcije v stranki. Po dolgem nizu kratkotrajnih vlad je ustvaril politično stabilnost in s tem privabil tuje vlagatelje.

Poznavalci opozarjajo na različne značaje Tuska in Kopaczeve. Medtem ko je znal nekdanji premier spretno in taktično krmariti v nemirnih političnih vodah, pa je Kopaczeva po drugi strani znana po neposrednosti in izbruhih jeze, ko stvari ne potekajo po njenih načrtih.

Pri vladnem programu ji ne napovedujejo večjih težav in sama je zatrdila, da bo nadaljevala politiko, ki jo je začrtal Tusk. Vladne finance je prejela v stabilnem stanju, gospodarstvo pa počasi, a zanesljivo okreva. Do naslednjih volitev tako vlade ne čakajo večji izzivi, zato bo njena glavna naloga ohranitev enotnosti Državljanske platforme.

Cerkev jo je želela izključiti
Kopaczeva se je znašla v pozornosti poljske in evropske javnosti, ko je leta 2007 postala ministrica za zdravje. Leto dni po prevzemu položaja je 14-letnica skupaj z materjo prišla v bolnišnico in zaprosila za umetno prekinitev nosečnosti.

Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo, da bi bil splav zakonit, saj je zanosila po posilstvu, a v strogo katoliški Poljski jo je zavrnilo več bolnišnico.

Splav je lahko opravila šele, ko je ministrica poslala avtomobil, ki je dekle in njeno mater na skrivaj odpeljal v Gdansk, kjer so opravili poseg. Zaradi tega so se pozneje nekateri katoliški duhovniki zavzeli za izločitev Kopaczeve iz Katoliške cerkve.