ZDA želijo z diplomacijo preprečiti, da bi Palestinci vložili prpšnjo za enakopravno članstvo v ZN-u ter jih prepričati, naj se raje vrnajo za pogajalsko mizo z Izraelom. Foto: Reuters
ZDA želijo z diplomacijo preprečiti, da bi Palestinci vložili prpšnjo za enakopravno članstvo v ZN-u ter jih prepričati, naj se raje vrnajo za pogajalsko mizo z Izraelom. Foto: Reuters
Guido Westerwelle in Mahmud Abas
Abas se je zapletel v pogovor z nemškim zunanjim ministrom Westerwellejem. Foto: Reuters
Palestinci
Palestinski predsednik vztraja, da bo v petek vložil prošnjo za priznanje neodvisne države. Foto: EPA
Palestinci podpirajo namero Abasa
GS v znamenju palestinske prošnje

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je odprl splošno razpravo na zasedanju 66. Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku s pozivom k mednarodnim naporom za končanje zastoja na Bližnjem vzhodu. "Že dolgo se strinjamo, da Palestinci zaslužijo državo. Izrael potrebuje varnost. Oboji želijo mir," je dejal.

"Mir ne bo prišel z izjavami in resolucijami ZN-a," je dejal Obama. "Prepričan sem, da ni nobene bližnjice za končanje konflikta, ki vztraja že desetletja. Izraelci in Palestinci – ne mi – so tisti, ki morajo doseči dogovor glede vprašanj, ki jih razdvajajo: mejah, varnosti, o beguncih in Jeruzalemu. Konec koncev so Izraelci in Palestinci tisti, ki morajo živeti skupaj," je dodal v svojem govoru.

"Tako, kot je bilo, ne bo več"
Obama je Varnostni svet ZN-a pozval k sprejemu sankcij proti režimu v Siriji, češ da ni izgovorov, ko ljudi muči in ubija njihova vlada. "Zaradi Sirije in miru ter varnosti v svetu moramo govoriti v en glas. Zdaj je čas, da Varnostni svet ZN-a sprejme sankcije proti sirskemu režimu in da stoji za sirskim ljudstvom."

Pohvalil je napredek, ki je bil na področju demokracije dosežen v arabskem svetu. "Nekaj se dogaja v našem svetu. Tako, kot je bilo, ne bo več. Ponižujoči stisk korupcije in tiranije je razkrit," je dejal. Mednarodno skupnost je pozval k nadaljnji podpori nove Libije in njenega vodstva v času tranzicije po desetletjih režima Moamerja Gadafija.

Obama o pogajanjih tudi z Netanjahujem
Obama se je sešel z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, ki mu je ponovil stališče, da so neposredna pogajanja edini način za stabilen mir na Bližnjem vzhodu. Obama mu je zatrdil, da ima Izrael neomajno podporo ZDA. Z njim je poskušal najti rešitev za napovedujočo se krizo. "Tako izraelski kot palestinski strani bo predsednik iz oči v oči povedal, zakaj smo prepričani, da akcija v Združenih narodih ni način, na podlagi katerega bi dobili državi," je novinarjem povedal predsednikov svetovalec za varnostne zadeve Ben Rhodes.

Izraelski premier je že pred odhodom v New York članom svoje stranke Likud povedal, da je edina mogoča pot do miru na Bližnjem vzhodu skozi pogajanja, in ne prek enostranskih izjav.

Abas napovedal prošnjo za polnopravno članstvo
Obama se bo srečal tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in ga skušal prepričati, naj ne vloži prošnje za priznanje Palestine in naj ne zahteva glasovanja v Varnostnem svetu. Abas je napovedal, da bo v petek, ko bo nagovoril Generalno skupščino, tudi uradno vložil prošnjo za priznanje neodvisne države Palestine, pisno prošnjo pa bo poslal tudi generalnemu sekretarju Ban Ki Munu. Namesto tega naj bi dal novo možnost bližnjevzhodni četverici, ki naj bi sestavila izjavo, na podlagi katere bi se nadaljevala mirovna pogajanja.

Če bo Abas kljub temu vložil prošnjo in jo bo generalni sekretar Združenih narodov odobril, bo o njej odločal Varnostni svet. Če Varnostni svet potrdi prošnjo, za kar potrebuje devet od 15 glasov, brez veta katere izmed stalnih članic, bi Palestina lahko postala neodvisna država. Obama je že napovedal, da bodo ZDA v Varnostnem svetu vložile veto na palestinsko prošnjo in tako podprle izraelsko stališče, da so edina pot do trajnega miru neposredna pogajanja.

Visok palestinski predstavnik je dejal, da bodo dali Varnostnemu svetu "nekaj časa", da bo preučil njihovo prošnjo za polnopravno članstvo. Neuradno se omenja leto dni časa, diplomati pa upajo, da bosta strani v tem obdobju vendarle ponovno začeli neposredna pogajanja.

Mrzlično iskanje rešitve za nov krog pogajanj
ZDA, evropske države, Rusija in pogajalci Združenih narodov že nekaj dni iščejo možnosti in smernice za nadaljevanje pogovorov, ki so se končali pred letom dni, ter si prizadevajo oblikovati posebno izjavo. Mediji poročajo, da naj bi dala bližnjevzhodna četverica sprtima stranema leto dni časa za dosego okvirnega dogovora, ki bi temeljil na viziji predsednika Obame in v okviru meja pred letom 1967. Izjava naj bi vsebovala tudi idejo "dveh držav za dve ljudstvi, izraelsko in palestinsko".

Tako premier Netanjahu kot predsednik Abas sta v zadnjih dneh dejala, da sta pripravljena znova sesti za pogajalsko mizo, a je Abas kljub temu odločen, da bo vložil prošnjo za priznanje palestinske države z mejami, določenimi pred začetkom vojne z Izraelom leta 1967. Te vključujejo Zahodni breg, Gazo in Vzhodni Jeruzalem kot glavno mesto palestinske države.

Rusija bo podprla palestinsko prošnjo
Palestinski zunanji minister Riyad Al Malki je izrazil prepričanje, da bi lahko palestinska prošnja dobila devet pozitivnih glasov. "Upamo, da bodo ZDA premislile o svojem stališču in da se bodo pridružile večini držav, ki bodo podprle palestinsko pravico do samoodločbe in samostojnosti," je Al Malki povedal za agencijo Reuters.

Rusija je napovedala, da bo podprla palestinsko prošnjo za članstvo v Združenih narodih, kar je v New Yorku potrdil namestnik ruskega zunanjega ministra Mihail Bogfanov.

Možnost tudi za status opazovalke
Če palestinska prošnja ne bo uspela, bi lahko predsednik Abas Generalno skupščino zaprosil za status opazovalke v Združenih narodih, ki ga ima med drugimi tudi Vatikan, kjer pa ne obstaja možnost veta.

Palestinci podpirajo namero Abasa
GS v znamenju palestinske prošnje