Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama je pohvalil odnose z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki jo je označil za verodostojno. Foto: Reuters
Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama je pohvalil odnose z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki jo je označil za verodostojno. Foto: Reuters
Berlin
Obama je na svoji zadnji službeni poti v tujini. Foto: Reuters
Berlin
V Berlinu veljajo strogi varnostni ukrepi. Foto: Reuters
Obama obiskal Berlin
Obama se od Evrope poslavlja v Berlinu

Obama je v okviru poslovilne turneje v Evropi v sredo pozno popoldne iz Aten pripotoval v glavno mesto Nemčije, kjer bo ostal 43 ur. Srečal se je z Angelo Merkel, jutri pa se jima bodo na zelo kratkih, uro dolgih pogovorih, pridružili še voditelji Italije, Francije, Španije in Velike Britanije.

Obama in Angela Merkel sta si bila v preteklih osmih letih zelo naklonjena. "Čas bo pokazal, da je Merklova na pravi strani zgodovine," je bila ena izmed velikih pohval, ki jo je Obama izrekel na račun Merklove, pa tudi, da se na Merklovo obrne vedno, ko potrebuje inteligentno analizo in odprto besedo. Pohvalil jo je tudi za odnos do vprašanja množičnega prihoda beguncev v Evropo.

Tudi nemška kanclerka je pohvalila Obamo in ga označila za "zanesljivega partnerja v težkih časih". Zahvalila se mu je za "osem let tesnega zaupanja, polnega in prijateljskega sodelovanja". Zaradi tega sta uspešno razrešila tudi težke trenutke, kakršno je bilo razkritje leta 2013, da je ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) prisluškovala njenemu prenosnemu telefonu, je spomnila.

Razlike glede vprašanja Grčije
Kot je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž, sta se voditelja poslovila sicer že aprila, a se je Obama odločil še za eno poslovilno turnejo, v katero je vključil tudi Nemčijo. Ena izmed tem pogovorov bo zagotovo Grčija, pri kateri Merklova in Obama vztrajata pri nasprotnih si stališčih. Obama je namreč še vedno prepričan, da varčevalni ukrepi pod taktirko Nemčije niso najboljša pot in poziva države k odpisu dolga Grčiji.

Teme današnjega srečanja so še zmaga republikanca Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah prejšnji teden, kriza v Ukrajini in mednarodni terorizem, so sporočili iz nemške vlade. Druga pomembna tema bodo odnosi z Rusijo, saj naj bi EU skrbelo, da Trump ne bo za podaljšanje sankcij proti Rusiji, ki se iztečejo konec januarja, zato jutri tudi pogovori na to temo z voditelji Španije, Francije, Italije in Velike Britanije.

Zagotovo bo nemško kanclerko zanimal pogovor, ki ga je imel Obama s svojim naslednikom dan po izvolitvi. Nemce negotovost, ki se seli v Belo hišo, namreč zelo bega.

Obama je sicer izrazil pričakovanje, da se bo Trump sposoben "postaviti po robu" Rusiji zaradi njenih kršitev mednarodnega prava. Trump je namreč že med predvolilno kampanjo nakazoval razumevanje do Rusije in ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta je bil tudi eden prvih tujih voditeljev, ki mu je čestital za zmago na volitvah in se pri tem nadejal izboljšanja odnosov med Rusijo in ZDA, ki so se zaradi ukrajinske krize in konflikta v Siriji povsem ohladili.

Upanje na tesno sodelovanje ZDA in Nemčije
Angela Merkel pa je dejala, da pričakuje, da bo tesno sodelovala tudi s Trumpom. Kot je zatrdila, se bo sama zagotovo trudila za to. Poudarila je, da so odnosi Nemčije in Evrope z ZDA "temeljni kamen naše zunanje politike" in neločljivo povezani z demokracijo, svobodo in zagovarjanjem človekovih pravic.

Obama poudarja pomen zmanjševanja neenakosti
Obama je v intervjuju za nemško javno televizijo ARD in tednik Der Spiegel med drugim dejal, da je zmanjševanje neenakosti ključnega pomena, če želimo ohraniti demokratične sisteme.

V prispevku časopisa Handelsblatt, ki je bil objavljen v sredo, pa sta Merklova in Obama razpravljala o prostotrgovinskem sporazumu med ZDA in EU-jem, znanem po kratici TTIP, ki sicer ni bil sprejet. Angela Merkel je sicer dejala, da je glede na Trumpove napovedi zdaj najverjetneje konec pogovorov o TTIP-ju. Dogovor najverjetneje ne bo sklenjen, a je vseeno izrazila pričakovanje, "da se bomo enkrat k temu vrnili", še poroča DPA.

Obama obiskal Berlin
Obama se od Evrope poslavlja v Berlinu