Med 1.600 gosti na večerji so bili predvsem člani medijskih hiš in zaposleni na Wall Streetu. Foto: Reuters
Med 1.600 gosti na večerji so bili predvsem člani medijskih hiš in zaposleni na Wall Streetu. Foto: Reuters
Sproščena večerja pred volitvami

Dva dneva po napeti, živčni in izredno pomembni predstavi pred milijoni televizijskih gledalcev sta se kandidata za Belo hišo srečala na dobrodelni večerji v New Yorku. Elegantno oblečena sta se toplo pozdravila, si vzela nekaj časa za lahkotnejše teme in v svojih govorih duhovito "obdelala" drug drugega, pokazala pa sta tudi, da preneseta šalo na svoj račun.

Romney je za govorniški oder stopil prvi. Dejal je, da si Obama, ki želi zvišati davke za najbogatejše, da bi z denarjem financiral vladne programe, gotovo misli svoje, ko gleda zbrano množico premožnih, ki ga obdajajo. "Verjetno si misli: Tako malo časa, pa toliko denarja za razdeliti."

Na večerjo v razkošnem hotelu Waldorf-Astoria so bili vabljeni le najpremožnejši in najvplivnejši Newyorčani, ki so ob jastogu in jagenjčku za različne otroške človekoljubne organizacije prispevali pet milijonov dolarjev. Romney je še dejal, da se je na TV-soočenja pripravljal tako, "da se je 65 let odpovedoval alkoholu". Ker je mormon, mu vera prepoveduje pitje alkohola.

"Želim si, da bi lahko uporabljal srednje ime"
Obama se je v svojem govoru obregnil ob Romneyjevo bogastvo, pošalil pa se je tudi glede svoje medle predstave na prvem televizijskem soočenju. "Na drugo soočenje sem prišel zelo spočit, saj sem si na prvem privoščil dolg spanec," je dejal. Zadnjo debato, ki se bo posvetila zunanji politiki, pa je napovedal kot: "Pozor, razkrivamo! Bin Ladna že imamo!"

Dejal je še, da imata z Romneyjem nekaj stvari skupnih, kot sta njuni nenavadni srednji imeni. Romneyjevo je namreč enako prvemu - Mitt. "Tudi sam si želim, da bi lahko uporabljal svoje srednje ime. Hussein." Spomnil se je tudi neposrečenega nastopa igralske legende Clinta Eastwooda na republikanski konvenciji. Gostom je dejal: "Usedite se na stole ali pa jih bo Clint Eastwood nadrl."

Oba pa sta si za priročno tarčo za šale izbrala demokratskega podpredsednika Joeja Bidna.

Sproščena večerja pred volitvami