Duterte ne izbira besed pri obračunavanju s tujimi voditelji. Foto: Reuters
Duterte ne izbira besed pri obračunavanju s tujimi voditelji. Foto: Reuters
Barack Obama
Duterte ozmerjal Obamo

Filipinski predsednik je jezo v Obamo usmeril, ker je ameriški predsednik napovedal, da bo na srečanju voditeljev držav Jugovzhodne Azije v Laosu odprl vprašanje zunajsodnih pobojev domnevnih preprodajalcev in uživalcev mamil na Filipinih, ki so razmahnili od junija, ko je Duterte zasedel predsedniško mesto. Od junija naj bi bilo tako v sumljivih okoliščinah ubitih 2.400 ljudi, in kljub številnim kritikam Duterte vztraja pri nadaljevanju kampanje proti mamilom, ki je bila tudi temelj njegovih predvolilnih obljub.

Pred odhodom v Laos je Duterte sporočil Obami, da mora biti spoštljiv, ob tem pa je ameriškega predsednika v svojem narečju ozmerjal s pasjim sinom, ob tem pa napovedal, da bo na regionalnem vrhu tarča zmerljivk. "Biti moraš spoštljiv. Ne izrekaš kar povprek vprašanj in izjav. Preklel te bom na forumu. Valjala se bova v blatu kot prašiča, če mi boš to počel," je na novinarski konferenci dejal Duterte.

"Kampanja proti mamilom se bo nadaljevala. Mnogi bodo umrli in številni bodo ubiti, preden bo zadnji preprodajalec pregnan z ulic in preden bo zadnji proizvajalec mamil ubit," je bil neomajen Duterte.

Obama je odvrnil, da mu bo zagotovo zastavil vprašanje o človekovih pravicah in pravosodnih postopkih, če se bosta sploh srečala. Svoji ekipi je nato naročil, naj se s filipinskimi kolegi pomenijo, ali je zdaj konstruktiven ali produktiven pogovor sploh mogoč. Nekaj ur po spornih izjavah so iz sveta za nacionalno varnost Bele hiše sporočili, da srečanja ne bo.

Filipinski predsednik je medtem obžaloval svoje besede in pojasnil, da jih je izrekel na podlagi novinarskih vprašanj, v katerem je začutil zaskrbljenost, žal pa je vse to izpadlo kot osebni napad na ameriškega predsednika.

Buren zadnji obisk Azije
Zadnja Obamova pot v Azijo, kjer se je v kitajskem mestu Huangdžov udeležil zasedanja skupine G20, zanj ni bila prijetna. Najprej so se na Kitajskem domači uradniki in osebje Bele hiše sprtli zaradi stopnic, ki jih je Obama uporabil za sestop iz predsedniškega letala Air Force One. Ko se jim je o stopnicah uspelo dogovoriti, je Obama že izstopil skozi stranski izhod letala oziroma po zasilnih stopnicah.

Kitajce je nato zmotila tudi navzočnost skupine dopisnikov Bele hiše na letališki ploščadi in prišlo je do prepira in prerivanja tudi zaradi tega. Kitajski predstavnik je pri tem Američanom zabrusil, da je to njihova država, po navadi visoke cenzure deležni družabni mediji na Kitajskem pa so se o incidentu ponosno razpisali. Pozneje so se v hotelu prepirali še glede tega, kdo iz ameriške administracije lahko vstopi v dvorano z Obamo.

Obama se je v Pekingu ob robu vrha G 20 srečal tudi z ruskim predsednikom Putinom, s katerim se jima ni uspelo dogovoriti o boljšem sodelovanju v Siriji. O Putinu je Obama nato dejal, da je manj slikovit od Duterteja, čeprav je ton njunih srečanj odkrit, neposreden in posloven.

Duterte že od prihoda na oblast povzroča glavobol tradicionalni filipinski zaveznici ZDA, saj ne skriva prizadevanj za tesnejše odnose s Kitajsko, sicer pa ne izbira besed in je znan po svojih neposrednih izjavah. Avgusta je veleposlanika ZDA na Filipinih, ki je homoseksualec, prav tako ozmerjal s pasjim sinom. Čeprav so Filipini močno katoliška država, je z enakim izrazom označil tudi papeža Frančiška, a se je za to pozneje opravičil.

Duterte ozmerjal Obamo