Straussa - Kahna v Franciji čaka še ena obtožba poskusa posilstva. Foto: EPA
Straussa - Kahna v Franciji čaka še ena obtožba poskusa posilstva. Foto: EPA
Odvetnika Straussa - Kahna po srečanju s tožilstvom. Foto: EPA

Domnevna žrtev posilstva kljub temu zahteva imenovanje posebnega tožilca.

Sodišče je za Straussa - Kahna pretekli petek odpravilo hišni pripor, potem ko so tožilci sami sporočili, da so odkrili nekaj neresnic v izjavah domnevne žrtve, 32-letne priseljenke iz Gvineje, čeprav ne glede okoliščin samega domnevnega spolnega napada francoskega politika.
Vendar pa je bilo to dovolj, da se je zamajala trdna vera tožilcev, da jim bo uspelo dokazati spolni napad, ker bodo odvetniki poroto prepričevali, da domnevni žrtvi ne gre verjeti, če je že lagala o drugih stvareh.

Za predsednika sindikata hotelskih delavcev v New Yorku Petra Warda to sicer ni razlog za odstop od obtožnice in za medijski linč žrtve. "Mediji jo obtožujejo, da je lagala glede imigracije, pri prijavi za stanovanje in pri davkih. Tudi če je to res, potem je le ena od milijonov, ki počnejo isto," je dejal Ward.

Generalni tožilec ne odstopa
Informacije o lažeh domnevne žrtve so dali v javnost tožilci sami, njen odvetnik Kenneth Thompson pa je v sredo generalnega tožilca Manhattna Cyrusa Vancea mlajšega pisno zaprosil, naj se izloči iz primera in dovoli imenovanje posebnega tožilca, ker so si sami uničili primer z objavljanjem informacij o žrtvi. Zahteva sicer nima veliko možnosti za uspeh, ker ni nobenega dokaza o Vanceovem konfliktu interesov v primeru. Iz njegovega urada so že potrdili, da se Vance ne namerava izločiti iz primera, saj za to ni podlage.

Obtožnica proti Straussu - Kahnu za zdaj ostaja v veljavi tudi po sredinem srečanju med odvetniki in tožilci, na katerem so se dogovarjali o tem, ali bo Strauss-Kahn priznal krivdo za kaj manj obremenilnega, kot je spolni napad. Odvetnik Benjamin Brafman je po srečanju izjavil le to, da je bilo konstruktivno.

Iz Vanceovega urada so sporočili, da se preiskovalni postopek nadaljuje in da ni bila sprejeta še nobena drugačna odločitev. Tožilci naj bi imeli dovolj fizičnih dokazov, da je spolni stik, ki je bil nasilne narave, obstajal, čeprav je verodostojnost domnevne žrtve omajana.

Podpora žrtvi
Thompson je pred dnevi vložil tudi tožbo proti časopisu New York Post, ki je na podlagi virov blizu obrambe Straussa - Kahna o domnevni žrtvi pisal kot o prostitutki. Tožilka je že v nedeljo povedala, da nimajo niti trohice dokazov, da bi se žrtev ukvarjala s prostitucijo.
Na stran domnevne žrtve so se postavile tudi organizacije za zaščito pravic žensk, kot je "Equality Now", ki kritizirajo medijsko poročanje in delo tožilstva ter zahtevajo zaščito pravic žrtve, ki si je upala sprožiti postopek proti mogočnemu francoskemu politiku.

Podpora naslednice
Za zaščito pravic obtoženega Straussa - Kahna pa se je zavzela njegova naslednica na položaju v IMF-u Christine Lagarde, ki ga je poklicala po telefonu ob nastopu položaja. Za francosko televizijo je medije pozvala, naj spoštujejo predpostavko nedolžnosti in 62-letnega Straussa - Kahna ne obsojajo vnaprej.
Straussa - Kahna so aretirali 14. maja na letališču v New Yorku, potem ko ga je sobarica obtožila spolnega napada. Nekaj dni je preživel v zaporu, nato pa se je preselil v hišni pripor pod strogimi pogoji. V petek je bil iz hišnega pripora izpuščen, vendar še ne sme odpotovati domov v Francijo, kjer se prav tako spopada z obtožbo poskusa posilstva novinarke Tristane Banon pred osmimi leti.