Južnokorejska predsednica je zanikala obtožbe korupcije. Foto: Reuters
Južnokorejska predsednica je zanikala obtožbe korupcije. Foto: Reuters
Hvang Kjo An
Premier Hvang Kjo An je začasno prevzel funkcijo predsednika države, junija bodo volitve novega predsednika. Foto: Reuters

Zaslišanje, ki je v Južni Koreji ključen korak pred razsodbo sodišča, je trajalo 14 ur in se končalo malo pred polnočjo po krajevnem času. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa lahko zaslišanje tudi ponovijo, če preiskovalci menijo, da je to potrebno.

Na tožilstvu sta Parkovo sprejela dva tožilca, spremljal pa jo je njen odvetnik, s katerim se je lahko posvetovala med odmori, med katerimi jo sicer tudi pregledujejo zdravniki, saj naj bi bila v slabem zdravstvenem stanju, poroča BBC. Med zaslišanjem je Parkova znova zanikala vse obtožbe, je poročala južnokorejska tiskovna agencija Jonhap.

Nekdanji predsednici grozi kazenski pregon, ki bi se lahko končal tudi z zaporno kaznijo. Obtožena je zlorabe položaja in sprejemanja podkupnine v zameno za politične usluge različnim podjetjem.

Nekdanja predsednica se je več mesecev sklicevala na svojo imuniteto in ni želela odgovarjati pred tožilstvom. Ko je južnokorejsko ustavno sodišče odločilo, da mora predsednica države zapustiti položaj, je izgubila vsa pooblastila in privilegije ter s tem tudi imuniteto.

TV-prenos poti do tožilstva
Nekdanja predsednica se je od svoje hiše v južnem delu Seula do tožilstva peljala v konvoju, ki ga je ob poti pozdravila množica njenih podpornikov, pot je v živo prenašala južnokorejska televizija.

Južnokorejski parlament je decembra lani izglasoval odstavitev Parkove zaradi korupcijskega škandala. 10. marca je južnokorejsko ustavno sodišče odločilo, da mora 65-letna Parkova zapustiti položaj. Po njeni odstavitvi je dolžnosti predsednika države začasno prevzel premier Hvang Kjo An, novega predsednika bodo v Južni Koreji volili 9. maja.

Parkova krivdo zanika
Parkova naj bi svoji tesni prijateljici Čoj Sun Sil pomagala pri izsiljevanju podjetij za denar in ji dovolila, da se brez uradnih pooblastil vmešava v državne zadeve. Parkova se je Južnim Korejcem za dejanje večkrat čustveno opravičila v televizijskih nagovorih, v katerih se je opisala kot osamljena in izolirana državnica, katere napaka je bila le, da je preveč zaupala prijateljici. Ob tem je vztrajno zanikala, da bi zagrešila kaznivo dejanje.

Koruptivna zgodovina južnokorejskega predsedstva
Parkova sicer ni prvi predsednik Južne Koreje, ki mu očitajo korupcijo. Trije njeni predhodniki so bili osebno ali prek družinskih vezi vpleteni v korupcijo, predsednik med letoma 2003 in 2008 Ro Mu Hjun pa je zaradi obtožb celo storil samomor.

Parkova je kot prva predsednica Južne Koreje petletni mandat nastopila 25. februarja 2013. Je najstarejša hčerka vojaškega diktatorja Park Čung Hija, ki je državo vodil 18 let do leta 1979, ko je bil ubit v atentatu. Njeno mamo so ubili pet let pred tem. Po umoru očeta se je umaknila iz javnosti, s politiko pa se je začela ukvarjati leta 1998, ko je postala poslanka. Vladajočo konservativno stranko Saenuri je nato vodila med marcem 2004 in junijem 2006.