Ameenah Gurib Fakim je priznana znanstvenica. Foto: EPA
Ameenah Gurib Fakim je priznana znanstvenica. Foto: EPA

Edina afriška voditeljica države, ki sicer zanika krivdo, češ da je vrnila ves porabljeni denar, naj bi odstopila po proslavi 50. obletnice neodvisnosti otoka, ki bo naslednji teden.

Mavricijski časopis L'Express je objavil bančne dokumente, ki naj bi kazali, da je predsednica uporabila kreditno kartico, ki ji jo je dala organizacija Planet Earth Institute v Londonu, za nakup oblek, nakita in drugih predmetov v vrednosti na tisoče dolarjev. Časopis poroča, da je kartico dobila v okviru dela kot neplačana direktorica organizacije.

Eden od direktorjev organizacije je tudi angolski poslovnež Alvaro Sobrinho, ki je po poročanju časnika dobil dovoljenje za ustanovitev investicijske banke na Mavriciju, kar je sprožilo očitke o favoriziranju.

Premier Pravind Jugnauth je novinarjem dejal, da sta se s predsednico dogovorila o datumu odstopa, ki ga sicer ni razkril. Dodal je, da je najpomembnejši ugled države.

Predsednica Ameenah Gurib Fakim je sicer priznana znanstvenica. Leta 2015 je bila kot prva ženska imenovana na ceremonialni položaj predsednice. Mavricij ima površino 2.040 kvadratnih kilometrov in 1,3 milijona prebivalcev.