Westergaardove karikature preroka Mohameda so v muslimanskem svetu sprožile bes, karikaturistu pa so večkrat grozili s smrtjo. Foto: EPA
Westergaardove karikature preroka Mohameda so v muslimanskem svetu sprožile bes, karikaturistu pa so večkrat grozili s smrtjo. Foto: EPA

Številni drugi danski časopisi in politiki so to potezo Politikena kritizirali. Časnik Jyllands-Posten, ki je septembra 2005 prvi objavil karikature muslimanskega preroka, je dejal, da je to črni dan za danske medije in za svobodo izražanja. Danski politiki menijo, da je časopis popustil pod pritiski in žrtvoval svobodo izražanja, ki je eden izmed temeljev danske demokracije.

Opravičilo zaradi žalitve, ne objave
Dnevnik Politiken je sporočil, da je opravičilo del dogovora z muslimanskimi skupinami na Bližnjem vzhodu in v Avstraliji, da pa ne obžalije objave karikatur. "Obžalujemo žalitve, ki so jih povzročile objave. Za to se opravičujemo," je dejel urednik Politikena Toeger Seidenfaden in dodal, da ima časopis pravico do objave spornih karikatur.

Objava 12 karikatur preroka Mohameda - na eni je upodobljen s turbanom v obliki bombe - je v začetku leta 2006 sprožila nasilne proteste muslimanov po vsem svetu. Leta 2008 je več danskih časnikov, med njimi tudi Politiken, po spodletelem napadu na Kurta Westergaarda enega izmed avtorjev karikature znova objavilo, kar je znova sprožilo številne proteste.

"Klečeplazijo pred savdskoarabskim odvetnikom"
Savdskoarabski odvetnik Fajsal Ahmed Zaki Jamani je avgusta lani od 11 danskih časnikov zahteval opravičilo zaradi objave karikatur in njihovo odstranitev s spletnih strani. "Patetično klečeplazenje Politikena pred odvetnikom iz Savdske Arabije dobi dobi prvo nagrado za neumnost," je bil oster urednik Jyllands-Postena Joern Mikkelse.