Kiribati: Raj, ki tone. Foto:
Kiribati: Raj, ki tone. Foto:
92.000 prebivalcev te male države se mora že preseljevati.
Slikoviti prebivalci otoške državice. Foto: EPA

Predsednik tega ljudstva na 33 nizkoležečih koralnih atolih, Anote Tong, je v četrtek, na svetovni dan okolja, soudeležencem na srečanju na Novi Zelandiji z grenkobo v glasu naznanil, da so vsa prizadevanja za zajezitev posledic globalnega segrevanja za njegovo državo najverjetneje že prepozna.



Točka brez vrnitve
Čeprav znanstveniki še vedno razpravljajo o obsegu naraščajoče morske gladine, pa je Tong, le eden od pomembnejših mednarodnih predstavnikov na vrhu v novozelandski prestolnici, ki si je prizadeval za ukrepe zaradi sprememb okolja, dejal, da so le-te v njegovi državi pač boleče očitne.

"Nisem znanstvenik, a kar vem, je, da se dogajajo stvari, ki se v preteklosti niso. Lahko, da nam ni rešitve, lahko, da smo na točki brez vrnitve, kjer bodo izpusti v ozračje še naprej prispevali k spremembam okolja, zaradi katerih se bo morje dvignilo in naši nizki otočki bodo potopljeni," je dejal predsednik državice z 92.000 prebivalci.

Zdaj lahko svet le še pomaga pri selitvi
Tong je nadaljeval, da morajo že zdaj seliti vasi, ki so tam že desetletja, območje, ki so ga nekdaj poseljevali, pa je že popolnoma erodirano.

In medtem ko so drugi voditelji ob globalnih spremembah govorili predvsem o škodi, ki jo te povzročajo njihovemu gospodarstvu, je frustritrani Tong dejal, da pri njih ne gre za vprašanje gospodarske rasti, ampak za vprašanje človeškega preživetja.

Po stopinjah Kiribatov tudi Manhattan?
V najslabšem primeru bodo Kiribati do konca tega stoletja že popolnoma pod vodo. Tong je nad rešitvijo države že obupal - zdaj le še prosi države, naj mu pomagajo pri preseljevanju njegovega ljudstva.

Podobna usoda kot Kiribate čaka še številne druge nizke otoke - tudi, če državam nekako uspe omejiti naraščanje temperature z zmanjšanjem izpustov ogljikovega dioksida, to še vedno ne bi bilo dovolj za številna območja. Po drugi strani pa, če bo temperatura dramatično naraščala, se lahko pod vodo znajdejo tudi taka svetovljanska središča, kot sta Manhattan in Miami.

K. S.