Papež Frančišek je prvič, odkar je zasedel mesto papeža spregovoril tudi o mafiji. Foto: EPA
Papež Frančišek je prvič, odkar je zasedel mesto papeža spregovoril tudi o mafiji. Foto: EPA

Med običajnim nedeljskim nagovorom na Trgu svetega Petra je Frančišek prvič, odkar je pred dvema mesecema postal papež, spregovoril o delovanju mafije.

Število ubojev iz maščevanja se je sicer po devetdesetih letih prejšnjega stoletja zmanjšalo, a dejavnosti, povezane z delovanjem mafije, kot so prostitucija, izsiljevanje in prekupčevanje z mamili, imajo še vedno zelo velik vpliv v Italiji, tako na celotno družbo kot na njeno gospodarstvo.

Tri najmočnejše mafijske organizacije v Italiji (sicilijanska Cosa Nostra, kalabrijska ‘Ndrangheta in Camorra, ki kraljuje na severnem delu Neaplja) po podatkih Združenih narodov letno obrnejo okoli 116 milijard dolarjev. To je več, kot je letna prodaja največjega italijanskega naftnega podjetja Eni.

Papež je v govoru spomnil na primer sicilijanskega protimafijskega duhovnika Giuseppeja Puglisa, ki je bil leta 1993 žrtev mafijcev - ustreljenega so našli na stopnišču pred njegovim domom v Palermu, papež pa ga je v soboto razglasil za blaženega.

"Moje misli so s trpečimi ženskami, moškimi in tudi z otroki, ki so žrtve številnih mafijskih združb - te jih zasužnjijo ali s prostitucijo ali pa s pomočjo številnih drugih družbenih pritiskov … Tega ne smejo početi, naših bratov ne smejo spremeniti v sužnje, moliti moramo h Gospodu, da se bodo ti mafijci spreobrnili k Bogu," je dejal.