Papež Frančišek se prvič mudi na Švedskem. Foto: Reuters
Papež Frančišek se prvič mudi na Švedskem. Foto: Reuters
Papež ob prihodu v Lund. Foto: Reuters

"Imamo priložnost, da popravimo ključni trenutek naše zgodovine in gremo prek sporov in nesporazumov, ki so nam večkrat onemogočili, da bi razumeli drug drugega," je poudaril v svojem nagovoru. Dodal je, da je bila ločitev neizmeren vir trpljenja in nerazumevanja.

"Priznavamo, da obstaja veliko več stvari, ki nas združujejo, kot pa tistih, ki nas ločujejo," pa je dejal Martin Junge, generalni sekretar Svetovne luteranske zveze, ki združuje luteranske cerkve po vsem svetu. Zveza je bila leta 1947 ustanovljena prav v Lundu, enem najstarejših švedskih mest.

Univerzitetno mesto s 110.000 prebivalci ima dolgo versko tradicijo. Mestna katedrala je bila posvečena leta 1145. V srednjem veku je bil Lund pomembno cerkveno središče, na vrhuncu je bilo v mestu 27 cerkva, po reformaciji sta ostali samo dve.

Katedrala vsako leto privabi okoli 700.000 turistov, ki občudujejo njeno arhitekturo in astronomsko uro iz leta 1424, na kateri so astrološka znamenja.

Izbira Švedske ni naključna
Kot je za Radio Slovenija poročal Luka Robida, izbira Švedske za najnovejši papežev obisk ni naključna. Tam so pred pol tisočletja zavrnitev luteranstva namreč kaznovali z izgonom ali s smrtjo, danes pa Švedska velja za branik verske strpnosti.

Še nikoli do zdaj se vodilni predstavniki Svetovne luteranske zveze in Katoliške cerkve niso skupaj ozrli na reformacijo. Na pragu v jubilejno, 500. leto po tem, ko je Martin Luter objavil znamenitih 95 tez za idejno prenovo takratne Cerkve, je očitno prišel ta čas.

Papež je pred dnevi na vprašanje, kaj lahko tradicija protestantizma nauči katoličane, dejal, da so to reforme, ki jih mora Cerkev ves čas negovati. To je po papeževih besedah božja beseda, ki jo je Luter pomagal prenesti med ljudi.

V torek maša na stadionu
Papež Frančišek bo v okviru obiska na Švedskem, ki ga je začel danes, ko ga je sprejela švedska kraljeva družina, obiskal tudi 20 kilometrov oddaljen Malmö. Tam se bo skupaj z luteranskimi voditelji udeležil dogodka v dvorani, ki ima prostora za 10.000 obiskovalcev, na ekumenskem srečanju na tamkajšnjem stadionu pa ga bo pričakalo 15.000 ljudi, ki so vstopnice za mašo pokupili v eni sami uri. Ob katoliškem prazniku vseh svetih bo Frančišek mašo daroval švedski katoliški skupnosti.

Ta še nikoli po reformaciji ni bila tako številčna, kot je zdaj, vse večja pa je tudi islamska skupnost. Etnična in verska podoba Švedske se spreminjata. "To pa zato, ker se ljudje priseljujejo v državo in ker lahko svobodno izbirajo. To je nekaj popolnoma normalnega," pojasnjuje škofinja Švedske luteranske cerkve Eva Brunne, ki nikoli ni skrivala, da živi v istospolni partnerski skupnosti.

Ostaja pomirjena, čeprav članstvo v skupnosti upada, kljub temu ali pa prav zato, ker luterani vse bolj sprejemajo liberalne švedske vrednote, ko gre za vprašanja pravice do splava, enakopravnosti spolov in pravice istospolnih. A v duhu neprenehne prenove tudi Frančiškov pontifikat te teme naslavlja nekoliko drugače. V 70. letih so sicer skoraj vsi državljani Švedske pripadali Švedski evangeličanski luteranski cerkvi, vendar članstvo od takrat upada. Danes se za člane Cerkve izrekata še okoli dve tretjini od nekaj manj kot deset milijonov švedskih državljanov.