Podpredsednik ZDA Mike Pence je izpostavil, da bodo ZDA pod Trumpovim vodstvom
Podpredsednik ZDA Mike Pence je izpostavil, da bodo ZDA pod Trumpovim vodstvom "močnejše kot kadar koli", Trumpova administracija pa bo "obnovila arzenal demokracije". Foto: Reuters
Sergej Lavrov
Lavrov je Nato označil za "institucijo hladne vojne". Rusija se po njegovih besedah zavzema za ureditev sveta, ki je ne bo določal Zahod. Foto: Reuters
Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da islam ni vir terorizma in da je naloga EU-ja, da sprejme begunce. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen
Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je v petek ZDA posvarila pred neupoštevanjem zaveznikov. Foto: Reuters
Pence: Evropa bo vedno največji zaveznik ZDA
Pence poudaril zavezništvo ZDA in Evrope

"Predsednik me je prosil, naj danes tukaj prenesem sporočilo in zagotovilo, da ZDA močno podpirajo Nato in da bodo neomajne v naših prizadevanjih za to čezatlantsko zavezništvo," je poudaril Pence. "Stali bomo ob strani Evrope, danes in vsak dan, saj nas povezujejo isti ideali visoke stopnje svobode, demokracije, pravice in pravne države. Še naprej bomo dokazovali zvestobo, saj imamo skupno preteklost in imeli bomo skupno prihodnost," je dejal ameriški podpredsednik.

Poudaril je, da sta usodi ZDA in Evrope prepleteni. "Združene države so in vedno bodo vaš največji zaveznik. Zagotavljam vam, da so predsednik Trump in naše ljudstvo predani naši čezatlantski zvezi," je dodal. Ob tem je sicer opozoril na to, da nekatere članice Nata za zavezništvo namenjajo premalo sredstev, kar "spodkopava temelje skupnega zavezništva".

Evropske zaveznike je tako kot že obrambni minister ZDA James Mattis pozval, naj povečajo svoje izdatke za skupni obrambni proračun. Članice Nata so se sicer zavezale, da bodo do leta 2024 za vojaško področje namenile najmanj dva odstotka svojega bruto domačega proizvoda (BDP). Evropske države so trenutno v povprečju pri 1,5 odstotka, ZDA pa obrambi namenijo 3,6 odstotka BDP-ja.

Pence je glede krize v Ukrajini po poročanju Reutersa dejal, da mora Rusija spoštovati dogovor iz Minska o ustavitvi ognja, napovedal pa je, da bodo ZDA od Rusije terjale odgovornost, čeprav iščejo načine, kako izboljšati odnose z Rusijo. Gre za prvo večjo predstavitev zunanje politike ameriške administracije.

Lavrov: Rusija za ureditev sveta, ki je ne bo določal Zahod
Konference se udeležuje tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je dejal, da si Rusija prizadeva za pragmatičen odnos z ZDA. "V našem skupnem interesu je okrepiti ameriško-ruske odnose. Na to smo pripravljeni, če so tudi ZDA," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Lavrov. Ruski minister je poudaril odgovornost ZDA in Rusije za "svetovno stabilnost". V Moskvi si želijo "skupen prostor dobrih sosedskih odnosov od Vancouvra do Vladivostoka", je poudaril.

Po Lavrovovih besedah Rusija ne išče sporov z nikomer, bo pa varovala svoje interese.
Nato je "še vedno institucija hladne vojne, tako po razmišljanju kot tudi v srcih" in predstavlja način vodenja sveta, ki ga narekuje "elitni klub držav", je dejal. Rusija se tako zavzema za ureditev sveta, ki je ne bo določal Zahod, je dejal Lavrov. "Upam, da bo svet izbral demokratično ureditev - postzahodno - v kateri bo vsako državo določala njena suverenost," je še poudaril.

Angela Merkel za skupne strukture
"Sem trdnega prepričanja, da se splača bojevati za skupne večstranske strukture," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel. A te strukture, kakršna sta zveza Nato in Evropska unija, po njenih besedah niso vedno dovolj učinkovite. Treba jih je narediti močnejše in odpornejše proti krizi, je zatrdila.

Nato je vsekakor v interesu Nemčije in Evrope, a tudi v interesu ZDA, je prepričana. V svojem nagovoru je ZDA prišla naproti s pripravljenostjo, da zadostijo njihovim zahtevam po višjem prispevku zaveznic v okviru zveze Nato. Kot je dejala, je Nemčija pripravljena izpolniti cilj, da najpozneje do leta 2024 za obrambo namenijo najmanj dva odstotka BDP-ja.

Glede odnosov z Rusijo je dejala, da si Nemčija ne bo nehala prizadevati za njihovo izboljšanje. Na vprašanje o napadih na medije v ZDA je odgovorila, da je svoboda medijev zelo pomembna.

Angela Merkel: Islam ni vir terorizma
Brez ZDA Evropa boja proti mednarodnemu terorizmu ne bi zmogla, meni kanclerka. "Potrebujemo vojaško moč ZDA," je dejala. Pomembno pa se ji zdi, da v tem boju sodelujejo tudi nekatere muslimanske države. Po njenih besedah mora biti jasno, da vzrok terorizma ni islam, ampak narobe usmerjen islam.

Mattis in McCain mirila
Kot je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž, ki spremlja konferenco, so prve izjave ameriškega predsednika, da mu je za EU vseeno, povsod v Evropi vzbudile skrb. A tako ameriški obrambni minister James Mattis kot senator John McCain sta v petek v Münchnu pomirjala evropske partnerje, da ZDA vidijo prihodnost v partnerstvu s staro celino.

Prvi dan konference sta bili v ospredju dve temi, in sicer prihodnost Evropske unije in moč ali zaton Zahoda. Pri prvi je bilo slišati številne pozive k večji enotnosti Unije, a je prišlo v razpravi tudi do spora med podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom in poljskim zunanjim ministrom Witoldom Waszczykowskim. Timmemrmans je namreč dejal, da se nobena oblast ne sme mešati v sodstvo in da so temelji Unije v zakonih in pogodbah, ne v moči. Waszczykowski pa mu je zabrusil, da naj dovoli, da spoštujejo svojo ustavo, ne pa njihove različice ustave.

Na razpravi o prihodnosti Zahoda je ameriški senator McCain za ameriško administracijo dejal, da v njej vlada nered, a da je treba pri Trumpu opazovati njegova dejanja, ne poslušati njegovih izjav, ki so si lahko zelo nasprotujoče. Kljub kritiki pa je dejal, da ima Trump dobro ekipo in da mu je treba dati čas.

Pence: Evropa bo vedno največji zaveznik ZDA
Pence poudaril zavezništvo ZDA in Evrope